Op 't randje van voyeurisme

Camerajournalist Frans Bromet heeft de reputatie van een zuigende en trekkende ondervrager. Hij maakt het in zijn nieuwe vierdelige serie De nalatenschap, waarvan vanavond het eerste deel wordt uitgezonden, weer helemaal waar. In de serie volgt hij familieleden van wie de oude, zieke of dementerende moeder de woning uit moet om naar een verzorgingshuis te gaan. Bromet slaagt erin om tijdens het inpakken, verdelen en weggooien van de huisraad tal van ontroerende momenten te registreren. En niet geheel zonder humor.

Het zijn vertederende portretjes. In de aflevering van vanavond is hij bij de bejaarde mevrouw Antoons en haar kinderen. Zij is in de laatste jaren zeker 10 centimeter gekrompen, is vergeetachtig en gaat lichamelijk achteruit. Ze moet 9 soorten medicijnen slikken. En het is daarom beter dat ze naar een verzorgingshuis gaat. De dochters Harma en Maaike helpen haar met het inpakken van de spullen die mee naar het nieuwe kleinere huis gaan. Lepeltjes en glazen en fotoalbums mogen mee, bureau en kasten blijven achter. De moeder vindt het wel erg dat ze in dezelfde kamer moet slapen en wonen. Maar ze toont begrip voor de verhuizing. Ze zegt: ,,Het moet wel, dat zie ik ook wel, het kan niet anders.''

Voor Bromet zijn de ontmoetingen ook terugblikken op hun levens. Hij laat de nog kwiek ogende mevrouw Antoons opmerken dat het in huize Antoons ,,niet altijd evangelie is geweest''. Een opmerking die een aantal keren in de uitzending terugkomt. Bromet wil weten waarover zij met haar overleden echtgenoot sprak. Heel diplomatiek dient ze hem met ,,over kerk, staat en maatschappij'' van repliek. Hij trekt nog wel uit haar dat haar man van mijmeren en muziek hield, tegen het einde van zijn 73-jarige leven depressief was, kanker kreeg en dood wilde.

Als de dag van het definitieve vertrek nadert, weet ze niet meer waar ze haar sleutels en bankpasje heeft gelaten. Gevat merkt ze op: ,,Ik ben mezelf kwijt.''

Bromet balanceert met zijn benadering en intieme vragen op het randje van betrokkenheid en licht voyeurisme. Het werkt vooralsnog niet afstotend en het lijkt alsof de betrokkenen er content mee zijn. Voor kijkers die ooit zelf het huis van hun ouders moesten ontruimen veel herkenbare zaken.

Dokument: De nalatenschap, NRCV, Ned.1, 23.05-23.45u., volgende week en 21, 28 februari.

    • Markus Meulmeester