Moskeeën: we zwegen film dood

De koepels van moskeeverenigingen hebben eind augustus opzettelijk niet gereageerd op het gefilmde pamflet Submission van Kamerlid Ayaan Hirsi Ali (VVD). Dat gebeurde op initiatief van directeur Haci Karacaer van de Turkse moskeevereniging Milli Görüs. Hij heeft direct gebeld met alle moskeekoepels via het Contactorgaan Moslims en Overheid en gezegd: ,,Wij gaan niet gelijk als Pavlov reageren en roepen: schande.''

Dat vertellen Ahmed Marcouch van de Unie van Marokkaanse Moskeeën Amsterdam en Omstreken (UMMAO) en Haci Karacaer van het Turkse Milli Görüs vandaag in deze krant. Ayaan Hirsi Ali, die de film maakte samen met de inmiddels vermoorde cineast Theo van Gogh en die ondergedoken zit omdat ze bedreigd wordt met de dood, neemt in het pamflet stelling tegen teksten in de koran die geweld tegen vrouwen goedkeuren.

Marcouch: ,,Het was strategie. We hebben onze bestuurders aangespoord de film te zien maar niet in de media te reageren. We zijn geen marionet van mevrouw Hirsi Ali.''

De voormannen ontkennen dat ze door discussie uit de weg te gaan de moordenaar van Van Gogh in de kaart hebben gespeeld. Karacaer: ,,Daar geloof ik niets van. De mensenrechtenorganisatie Amnesty heeft de film aan hoogopgeleide moslims in andere moslimlanden laten zien. Overal was de reactie: mannen onderdrukken niet hun vrouw met de koran in de hand. De onderdrukking is vooral een patriarchaal probleem.''

In het interview pleit Karacaer ook voor ,,heropvoeding'' van zittende imams in een cursus van ten minste 2 jaar. ,,Ze moeten leren vanuit Nederland naar de islam te kijken en niet andersom.'' Ook dringt hij aan op een studie Islamitische theologie en het Westen aan een Nederlandse universiteit.

Profiel: pagina 2