Mahmoud Abbas Palestijns president

De Palestijnen hebben gisteren tijdens overwegend probleemloos verlopen verkiezingen de 69-jarige Mahmoud Abbas gekozen als president van de Palestijnse Nationale Autoriteit.

Israël, de Europese Unie en de Verenigde Staten verwelkomden de verkiezing van Abbas, die zijn succes opdroeg aan de begin november overleden Yasser Arafat.

Volgens de nieuwe Israëlische vice-premier Shimon Peres (Arbeidspartij) kunnen de Israëlisch-Palestijnse onderhandelingen beginnen als Abbas ,,een ernstige poging onderneemt de militante groepen uit te schakelen''. De andere Israëlische vice-premier Olmert (Likud) zei dat Abbas eerst ,,de terroristen moet bestrijden voordat er weer gepraat kan worden''.

Volgens de gegevens van de Palestijnse centrale verkiezingscommissie heeft 70 procent van de 1,2 miljoen geregistreerde kiezers zijn stem uitgebracht. Tijdens de verkiezingsdag lieten zich nog eens duizenden Palestijnen registreren, waardoor de commissie zich genoodzaakt achtte de stembureaus twee uur langer open te laten. Volgens de vanmiddag bekend gemaakte officiële uitslag heeft ex-premier Abbas 62,3 procent van de stemmen verworven. Zijn belangrijkste tegenstrever, Mustafa Barghouti, behaalde 19,8 procent. De vijf andere kandidaten kwamen niet boven de 4 procent uit.

Internationale waarnemers uit Europa en de VS concludeerden vandaag dat de verkiezingen over het algemeen probleemloos waren verlopen, maar maakten een uitzondering voor Oost-Jeruzalem. In Jeruzalem moesten Palestijnen uitwijken naar stembureaus in omringende Palestijnse gemeenten, omdat op de postkantoren Israëlische politie en geheime dienst aanwezig waren, die pas na bemiddeling van de Amerikaanse ex-president Carter vertrokken.

De Nederlandse waarnemer en parlementariër Bert Koenders (PvdA) noemde de verkiezingen goed georganiseerd. Ondanks de aanwezigheid van enkele grote Israëlische controleposten in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever waren de stembureaus vrij toegankelijk. Presidentskandidaat Barghouti klaagde wel over gesjoemel, dubbel stemmen en overtredingen van het kiesreglement en beraadt zich op het indienen van formele klachten bij de verkiezingsrechtbank. Barghouti wilde overigens niet de overwinnaar rechtstreeks beschuldigen van medeplichtigheid aan wat hij ,,ondemocratische manipulaties'' noemde. De Franse oud-premier Rocard, die de delegatie van Europese waarnemers leidde, zei dat Abbas in eigen huis orde op zaken moet stellen, maar dat Israël niet eeuwig het nieuwe, internationale gezag van het Palestijnse leiderschap ,,mag ontkennen.'' Volgens Rocard is Israël wat betreft hervatting van de onderhandelingen als eerste aan zet.

Waarnemers constateerden dat de oproep van de fundamentalistische organisatie Hamas de presidentsverkiezingen te boycotten, niet is opgevolgd. De leider van Hamas in de Gazastrook, dr. Al-Zahar, zei ,,dat als dit de wil is van het volk Hamas met president Abbas zal willen samenwerken''. Abbas wil met organisaties als Hamas en Islamitische Jihad overeenkomen aanvallen op Israëlische doelen te staken.

Geen toverstaf: pagina 5

hoofdartikel en reactie buitenlandse pers: pagina 7