`Doodseskaders optie VS voor Irak'

Het Amerikaanse ministerie van Defensie overweegt om Iraakse doodseskaders te steunen en mogelijk ook op te leiden die dan tegen de sunnitische rebellen in Irak en hun sympathisanten zouden worden ingezet, tot in Syrië toe. Dat meldt het Amerikaanse weekblad Newsweek in een artikel op zijn website. In Syrië zouden veel kopstukken van de opstand zitten.

De `Salvador optie' wordt deze nieuwe benadering van de groeiende opstand in Irak in Washington genoemd, aldus Newsweek, dat ,,militaire insiders'' citeert die op de hoogte zijn van ,,intensieve discussies'' over dit onderwerp op het ministerie van Defensie. In het Midden-Amerikaanse land El Salvador steunde de Amerikaanse regering in het begin van de jaren tachtig in het geheim rechtse groepen die joegen op linkse rebellenleiders en hun sympathisanten en hen doodden. Daarbij kwamen ook veel burgers om het leven.

,,Waar we het allemaal over eens zijn is dat we niet kunnen doorgaan zoals we nu doen'', aldus een hoge legerofficier tegenover Newsweek. ,,We moeten een manier vinden om in het offensief te gaan tegen de rebellen. Nu zitten we in het defensief. En we verliezen.'' De interim-regering van premier Iyad Allawi is volgens Newsweek onder de grootste voorstanders van de `Salvador optie'.

Het idee zou zijn eenheden van de Special Forces naar Irak te sturen om Iraakse strijdgroepen te adviseren, steunen en mogelijk te oefenen. Die strijdgroepen zouden moeten worden gevormd uit Koerdische strijders en/of leden van shi'itische milities. Punt van discussie is onder andere nog of die strijdgroepen hun prooien zouden moeten doden of hen oppakken voor ondervraging op geheime plaatsen, aldus Newsweek.

Een ander punt van discussie zou zijn wie een dergelijke operatie voor zijn rekening zou moeten nemen; het ministerie van Defensie of de centrale inlichtingendienst, de CIA. Sinds het schandaal van de folterpraktijken in de Iraakse Abu Ghraib gevangenis zijn veel militaire functionarissen op het Pentagon beducht voor operaties die in strijd zijn met militaire codes. Aan de andere kant vinden civiele ambtenaren en leden van de Special Forces dat de CIA undercover operaties minder goed uitvoert dan de Special Forces dat zouden kunnen.