Deel Atjeh nog steeds onbereikbaar

Twee weken na de verwoestende vloedgolven in Zuidoost-Azië hebben hulpverleners nog steeds niet alle uithoeken van het rampgebied in Indonesië bereikt.

In de provincie Atjeh zijn volgens de Verenigde Naties nog altijd slachtoffers die geen toegang tot hulp hebben.

Uit de rapportage van de WHO, de Wereldgezondheidsorganisatie, blijkt dat in de getroffen landen tot nu toe geen grootschalige uitbraken van besmettelijke ziekten zijn gemeld. Desondanks is er volgens de WHO reden tot grote zorg, omdat veel mensen nog geen toegang hebben tot schoon drinkwater.

Volgens gegevens van de VN zijn in Atjeh 1.550 dorpen getroffen door het natuurgeweld. Daarbij zijn 21.659 huizen verwoest. De provincie telt bijna 606.000 ontheemden. Het aantal vermisten beloopt nog altijd 77.000, volgens het Indonesische ministerie van Volksgezondheid.

Atjeh is het hardst getroffen door de ramp. Er vielen meer dan 100.000 doden. Het voorlopige totale dodental van de zeebeving en de tsunami's stond vanochtend daarmee op ruim 156.000. Het aantal bevestigde Nederlandse doden is acht.

De Thaise autoriteiten zeiden gisteren dat er problemen zijn gerezen met de identificatie van mogelijk bijna tweeduizend slachtoffers. De identificatie kort na de ramp is niet goed verlopen en die zal daarom waarschijnlijk opnieuw moeten worden gedaan.

In Sri Lanka, waar ruim 30.000 doden vielen, raakten volgens de VN zeker 578.000 mensen hun huis kwijt. Ze worden grotendeels opgevangen in tentenkampen, meldde OCHA, het VN-bureau dat de hulpverlening coördineert. Op het eiland zijn ruim 93.000 huizen verwoest. De slachtoffers op het eiland kunnen de komende weken nog rekenen op voedselhulp, maar voor de periode daarna zal extra voedsel moeten worden geleverd, zei de Sri-Lankese president Kumaratunga in een vraaggesprek met de BBC.

Kumaratunga verhinderde zaterdag persoonlijk dat VN-secretaris-generaal Kofi Annan een bezoek bracht aan gebieden die in handen zijn van de rebellengroep Tamil Tijgers. Volgens een Srilankaanse krant wilde de president voorkomen dat de rebellen er een pr-show van maakten. De leider van de Tamil Tijgers, Velupillai Prabhakaran, had Annan gevraagd te komen. Annan kwam vrijdag op Sri Lanka aan. Gisteren bezocht hij de Maldiven.

De Tamil Tijgers, die al sinds de jaren tachtig strijden voor een eigen staat in het noorden en oosten van Sri Lanka, betichten de regering ervan onvoldoende hulp te bieden aan de Tamil-minderheid. Colombo spreekt dat tegen.