Tsunami-schade aan erfgoed gering

De schade aan werelderfgoed door de tsunami lijkt beperkt. De definitieve balans moet nog worden opgemaakt, maar volgens de UNESCO zijn vijf gebieden van de Werelderfgoedlijst geraakt. Samen met de drie betrokken nationale overheden wil UNESCO zo snel mogelijk de precieze schade inventariseren. De hardste klap was voor Galle, de onder Hollands bewind gebouwde vestingstad aan de zuidwestkust van Sri Lanka. De vesting ligt op een schiereiland en is overspoeld. Het fort, gebouwd in 1663, is echter intact. In India werden twee heiligdommen getroffen, die het volgens de Indiase autoriteiten goed hebben doorstaan. In de oostelijke deelstaat Tamil Nadu bevinden zich de monumenten van Mahabalipurum, uit steen gehouwen reliëfs uit de 7ste en 8ste eeuw. In de noorderlijker gelegen deelstaat Orissa, aan de kust, staat de brahmaanse, 13de eeuwse zonnetempel van Konarak.

In Indonesië zijn twee natuurgebieden geraakt door de tsunami. Op Sumatra gaat het om `het tropisch regenwoud', een weidse verzamelnaam voor drie enorme nationale parken met een totale oppervlakte van 2,5 miljoen hectare. Het Sumatraanse oerwoud, met 10.000 plantensoorten en 580 vogelsoorten, staat sinds 2004 op de UNESCO-lijst. Een van de drie parken is Gunung Leuser, bij veel toeristen bekend vanwege het orang-oetan rehabilitatiecentrum in Bohorok. In Gunung Leuser zijn `conservation structures' beschadigd. Het andere natuurgebied is Ujung Kulon, op de westpunt van Java, dichtbij Krakatau. Dit park geniet faam omdat het de enige plek ter wereld is waar de Javaanse neushoorn voorkomt, met zestig exemplaren een van de zeldzaamste dieren ter wereld.