Sinds acht jaar weer een president kiezen

Voor het eerst sinds 1996 gaan de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever, in de Gazastrook en in Jeruzalem morgen weer naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. De Centrale Verkiezingscommissie heeft 1,2 miljoen van de 3,4 miljoen Palestijnen geregisteerd als stemgerechtigde kiezers: 836.000 op de Westoever en Jeruzalem en 419.000 in de Gazastrook.

Er worden morgenochtend om zeven uur 1060 stembureaus geopend in 16 districten. Zeven mannen de enige vrouw heeft zich teruggetrokken zijn kandidaat. Onder hen bevindt ook een kandidaat die is opgesloten in een Amerikaanse gevangenis. Favoriet is Fatah-kandidaat Mahmoud Abbas.

De verkiezingen worden door 800 internationale waarnemers, onder wie de Amerikaanse oud-president Carter en de Franse oud-premier Rocard gecontroleerd. Nog eens 7.124 nationale waarnemers observeren morgen de gang van zaken in de stembureaus en bij de telling.

De meeste internationale waarnemers zijn nog nooit in de Palestijnse gebieden geweest en hebben daarom een cursus gekregen, waarin hun bijvoorbeeld is geleerd niet op te schrikken als een kiezer is gewapend. Afgaande op de opiniepeilingen moet een opkomst van tussen 60 en 70 procent verwacht worden. De uitslag wordt volgens de centrale verkiezingscommissie maandagochtend bekend gemaakt.