Roken

De rubriek `Uit de school geklapt' richt de blik op kleine maar belangrijke aspecten van het schoolbestaan. Vandaag: roken.

`ELKE PAUZE ROOK ik één sigaret. Per week koop ik één pakje sigaretten, de rest biets ik gewoon bij andere leerlingen. Zo gaat dat hier op school'', zegt de 16-jarige Reggy. Hij zit in het derde jaar van het Casparus College in Weesp, waar hij de richting handel volgt.

Op het Casparuscollege mogen leerlingen pas vanaf het derde jaar roken tijdens pauzes. ``Soms biets ik ook wel eens een sigaret bij een leraar, meneer Kok. Dan roken we met z'n tweeën een sigaretje en dan gaan we een beetje ouwehoeren.''

Zijn klasgenoot Leon rookt vanaf zijn twaalfde. Gemiddeld zo'n drie sigaretten per dag. ``Als mijn oma vroeger op mij paste zat ik al in de rooklucht'', vertelt hij. Zijn ouders weten niet dat hij momenteel rookt. ``Ik heb mijn ouders twee jaar geleden met kerst verteld dat ik rookte. Ze werden heel boos. Ik ben toen een maand gestopt, maar ben daarna zonder het mijn ouders te vertellen weer gaan roken.''

Denise (14) was dertien toen ze voor de eerste keer rookte. ``Samen met vriendinnen probeerde ik roken een keer uit na schooltijd. Ik vond er eerst niet zoveel aan en moest hoesten, maar na een paar sigaretten vond ik het wel lekker.'' Ze rookte een half jaar lang een paar keer per week totdat haar vader er achter kwam. ``Hij vertelde wat er met je longen gebeurt als je rookt. Daarvoor had ik daar nog niet echt over nagedacht. Ik ben toen gestopt met roken.''

Reggy: ``Ik weet dat roken niet goed voor je is, maar ik maak me er niet zo druk om.''

Leon: ``Je leeft maar één keer, dan geniet je er toch lekker van?''

Reggy: ``We gaan toch allemaal een keer dood. Je kan ook vallen met een scooter.''

Hoewel Denise zelf ook gerookt heeft, vindt ze roken tegenwoordig ``laf en voor meelopers''. ``Mensen die roken doen dat om stoer te doen, omdat ze erbij willen horen.''

Leon: ``Ik rook niet om stoer te doen. Als ik gestresst ben dan word ik lekker ontspannen door een sigaretje. Ik zit op ijshockey, maar ik merk niks aan mijn conditie door het roken.''

Denise: ``Dan merk je het nóg niet, maar later wel!''

    • David Haakman