Risicopleisters

Zin in gevaarlijke seks? Plak een testosteronpleister. Schoonmaakmiddelen-, cosmetica-, diervoeder- en medicijnenfabrikant Procter & Gamble wil de testosteronpleister Intrinsa op de markt brengen, bedoeld om vrouwen waarvan de baarmoeder is weggeopereerd te helpen hun libido te verhogen. Zodat ze seks weer prettiger vinden. De hoeveelheid bevredigende seks bij de pleisterplaksters stijgt met gemiddeld 74%.

Al een jaar juichen de media over de pleisters, schreef het wetenschappelijke artsenblad de British Medical Journal. BMJ is boos, want in de wetenschappelijke literatuur is nog niets over de werking van de pleisters verschenen. Alles is geput uit persberichten van de firma en van sprekers op congressen. Die sprekers zijn door Procter & Gamble ingevlogen, de congressen en de onderzoeken worden deels door het bedrijf betaald.

Op een hoorzitting van de Food and Drug Administration zijn begin december de onderzoeksgegevens voor de registratie van Intrinsa gepresenteerd. Vier wetenschappelijke onderzoeken presenteerde het bedrijf. Maar critici wezen er op dat er weinig diabetici, zwarte vrouwen en 60-plussers aan de studies meededen en dat de onderzoeken methodologisch tekortschoten of maar zes maanden duurden zodat mogelijke langetermijneffecten (kanker, hartziekten, een bekend probleem bij hormoontherapie) niet zijn onderzocht. Dat is vaak zo bij nieuwe medicijnen, zei Procter & Gamble. De vraag is of een gemiddelde stijging van 2,9 naar 4,7 bevredigende seksuele momenten per vier weken die gok waard is.

In de Nationale Wetenschapsquiz kwam dit jaar een vraag over testosteron bij vrouwen voor: worden vrouwen die testosteron krijgen toegediend a. agressiever, b. dominanter of c. nemen ze meer risico's. Álle antwoorden werden uiteindelijk goed gerekend. Maar bij het opstellen van de quiz was met de deskundigen afgesproken om alleen antwoord c (ze nemen meer risico's) goed te keuren. Dat laat maar weer eens zien hoe onzeker de effecten van testosteron op vrouwen nog zijn. Het probleem voor Procter & Gamble is intussen om vrouwen meer risico te laten nemen nog vóór ze aan de testosteronpleister gaan.

    • Wim Köhler