Richard & Linda Thompson:

Ook heruitgaven van `klassieke' pop-elpees gaan gepaard met hypes. Geheel ondergesneeuwd door de aandacht voor London Calling van The Clash, werd vorig jaar bijna geruisloos het schitterende I Want To See The Bright Lights Tonight van Richard & Linda Thompson heruitgebracht. Indertijd (1974) was dit het beste wat de Britse folkrock te bieden had, nadat zanger/gitarist Richard Thompson zijn groep Fairport Convention had verlaten. Bright Lights werd gekleurd door een turbulente liefdesrelatie en is juist daarom zo'n veelbewogen, romantisch en met naderend onheil overladen meesterwerk. Linda kan als doorleefd zangeres tippen aan de grote Sandy Denny en Richard is als songschrijver en gitarist op de top van zijn kunnen. Nummers als `Calvary cross' en `The great Valerio' vormen de ontbrekende schakel tussen de folktraditie en de onmiskenbaar door deze plaat beïnvloede muziek van R.E.M. en Talking Heads. Drie live-tracks laten horen hoe de Thompsons dit onvergetelijke en in de tijd bevroren materiaal op het podium brachten.

I Want To See The Bright Lights Tonight

(Island Remasters)

*****

    • Jan Vollaard