Noorse boten voor Thaise vissers

Een Noors stel dat de tsunami in Thailand had overleefd, wilde bij terugkeer in Noorwegen iets doen voor de plaatselijke bevolking die ze hadden achtergelaten. Wat was passender voor een zeevarende natie dan boten te geven?

Morten Sjoestedt en Lisbeth Finch waren op vakantie aan de Thaise kust in Krabi toen op tweede kerstadg de vloedgolf toeslag en niet alleen dood en verderf zaaide, maar ook negentig procent van de vissersboten vernielde. Daarmee werden de plaatselijke vissers van hun middelen van bestaan beroofd. Eenmaal thuis besloot het paar geld in te zamelen voor nieuwe boten. De reactie is tot nu toe overweldigend. Gisteren hadden ze al geld binnen voor twintig zogeheten langstaartboten.

Sjoestedt zegt dat getroffen Aziaten niet alleen noodhulp nodig hebben maar ook steun om hun leven op te pakken en te kunnen voorzien in het eigen onderhoud.

Twaalf Noren zijn door de tsnumai gedood en 78 worden er nog steeds vermist.