Minister VS praat koers dollar hoger

De Amerikaanse president Bush steunt een sterkere dollar. Dat is volgens de Amerikaanse regering ook eigenbelang, zo liet de Amerikaanse minister Snow van financiën gisteren weten.

,,We willen dingen doen die de sterkte van de dollar in stand houdt. Eén van die dingen is om maatregelen aan het Congres voor te stellen om het overheidstekort terug te brengen en de uitgaven te beperken'', zei Snow gisterenmiddag in een vraaggesprek met de Amerikaanse televisiezender CNBC.

Na de uitspraken kreeg de koers van de dollar een flinke impuls. De koers van de Amerikaanse munt lag gisterochtend op 1,3173 ten opzichte van de euro. Ondanks de slechte economische cijfers die gistermiddag bekend werden gemaakt, trok de dollar aan tot 1,3040 tegenover de euro. Dat was de laagste koers van de euro in zes weken, ofwel de hoogste koers van de dollar sinds november vorig jaar.

Dat kwam mede omdat minister Snow die wens voor een hogere dollarkoers in een vraaggesprek met Bloomberg Television herhaalde. Toen hem werd gevraagd wat zijn definitie van een sterke dollar is, gaf hij daarop geen duidelijk antwoord. ,,We definiëren sterkte in allerlei dimensies. De focus ligt op zaken die de sterkte instandhouden. dat is in de eerste plaats het aanpakken van het overheidstekort'', zei Snow.

Afgelopen jaar formuleerde de regering-Bush als een van de belangrijkste doelen het overheidstekort binnen vijf jaar te halveren. Snow zei dat het volgende begrotingsvoorstel van Bush het Amerikaanse overheidstekort helpt verminderen.

De hogere dollarkoers hielp gisteren de aandelenkoersen in Europa uit de rode cijfers. Na een lagere start sloten ze vrijwel allemaal hoger. De belangrijkste graadmeter van de effectenbeurs in Amsterdam, de AEX-index, eindigde 0,2 procent hoger op 354,46 punten.

De Amerikaanse effectenbeurzen maakten een tegengestelde beweging. Na aanvankelijk hoger te zijn geopend, zakten de aandelenkoersen later weg.

In de maand december zijn er 157.000 banen bijgekomen in de Verenigde Staten, waardoor de banengroei in 2004 het beste was sinds 1999. In totaal kwamen er vorig jaar 2,23 miljoen banen bij. De sterke groei maakt de kans groter dat de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, doorgaat met het verhogen van de rente. Het werkloosheidspercentage in de VS bleef in december steken op 5,4 procent.

De belangrijkste index op Wall Street, Dow Jones, sloot 0,2 procent lager op 10.604 punten. Technologiebeurs Nasdaq eindigde 0,1 lager op 2.089 punten.