Klachten opera Jerry Springer

De BBC heeft bij voorbaat al 15.000 klachten ontvangen over de tv-registratie van de theatershow Jerry Springer, the Opera die vanavond wordt uitgezonden. De protestactie is mede op gang gebracht door de Church of England en de kijkersorganisatie Mediawatch-UK. Vooral het taalgebruik is een steen des aanstoots; volgens het programmablad van de BBC valt 3168 keer het woord fuck en 297 keer het woord cunt. Wat in de talkshows van Springer altijd wordt weggebliept, is in de show ongecensureerd gebleven.

Jerry Springer, the Opera is een met zang en dans opgevrolijkte parodie op de talkshows, waarin transseksuelen, luierfetisjisten en tapdansende leden van de Ku Klux Klan optreden. `Springer' moet zelfs een ruzie tussen God en de duivel sussen. ,,De shows zitten vol tragedie en geweld,'' zegt componist Richard Thomas. ,,Er staan mensen tegen elkaar te schreeuwen die je niet verstaat. Perfect voor een opera, dus.''

De show is sinds november 2003 een kassucces in het Cambridge Theatre in Londen. De titelrol wordt gespeeld door David Soul, in de jaren zeventig de blonde held uit Starsky and Hutch. Zelf heeft Jerry Springer verklaard dat hij ,,vereerd'' is het onderwerp van een opera te zijn. De makers hopen hun voorstelling ook op Broadway te kunnen brengen. De BBC erkent dat de show ,,niet naar ieders smaak'' zal zijn, maar zegt als publieke omroep programma's voor allen te moeten bieden: ,,Dit is grensverleggend muziektheater dat vele prijzen heeft gewonnen.''

Jerry Springer, the Opera is zaterdag te zien op BBC2, 23-1u.

    • Henk van Gelder