Getronics geeft studie aan Ordina

Getronics is bereid het onderzoek naar de waarde van automatiseerder PinkRoccade aan Ordina te geven. Hiermee wil Getronics rivaal Ordina dwingen tot een sneller besluit over een mogelijke overname.

De zet van Getronics, die het bedrijf gistermiddag bekendmaakte, is nog nooit eerder voorgekomen in het Nederlandse bedrijfsleven. Het boekenonderzoek bij PinkRoccade is in opdracht van Getronics gedaan en door Getronics betaald.

Bestuursvoorzitter R. Kasteel van Ordina liet gisteravond aan persbureau ANP weten ,,content'' te zijn met het aanbod, maar niettemin vast te houden aan de uitgestippelde koers waarbij het zelfstandig in de boeken van PinkRoccade wil kijken.

Getronics en Ordina strijden allebei om de voormalige overheidsautomatiseerder PinkRoccade. Aanvankelijk hadden Getronics en Pink overeenstemming bereikt, maar Ordina gaf daarna aan meer te willen betalen voor PinkRoccade dan Getronics. De overnamestrijd woedt sinds begin december.

Bestuursvoorzitter K. Wagenaar van Getronics zegt tot het unieke aanbod te zijn gekomen omdat ,,anderhalve week geleden de regels van het spel zijn veranderd''. Hij doelt daarmee op de afspraak dat Getronics PinkRoccade zou overnemen zonder dat een derde partij nog de gelegenheid zou krijgen een boekenonderzoek bij Pink uit te voeren. Ordina mag dit onderzoek nu alsnog verrichten.

Wagenaar zegt in een toelichting twee rapporten te willen verstrekken. Het gaat om een financieel rapport van adviesbedrijf PricewaterhouseCoopers (PWC), waarvan de inhoud is gecontroleerd door accountants van KPMG, en een juridisch rapport van advocatenkantoor Greenberg Traurig. Het onderzoek door adviseurs van PWC, KPMG en Greenberg heeft volgens Wagenaar ,,enkele weken'' geduurd. ,,Die tijd kan Ordina zich nu besparen.''

Het onderzoek door de adviseurs heeft volgens Wagenaar ,,zeker een miljoen euro'' gekost. Hij zegt nog niet te hebben nagedacht over het delen van de kosten. ,,Als Ordina wil, dan moeten we het daar nog over hebben.'' Wagenaar heeft zowel PinkRoccade als Ordina op de hoogte gesteld van het beschikbaar zijn van de rapporten. Gisteravond had Wagenaar nog geen reactie ontvangen van Ordina. ,,Maar Ordina moet, als ze de rapporten willen hebben, binnen twee weken duidelijkheid geven.''