Friesinger op koers, Groenewold ontredderd na matige sprint

Anni Friesinger heeft in het EK-vrouwentoernooi op de sprint haar favorietenrol meer dan waargemaakt. De Duitse sloeg ondanks twee misslagen op de eerste honderd meter genadeloos toe in 39.36 seconden. Daarmee hield ze haar landgenote Daniela Anschütz royaal achter zich. De rijdster uit Erfurt reed met 39.70 wel een persoonlijk record op de 500 meter.

Friesinger bleef de Nederlandse deelneemsters een straatlengte voor. Wereldkampioen Renate Groenewold stelde teleur met 40.72, ruim boven haar persoonlijk record (39.48) en een eerste bevestiging van haar angstige voorgevoel, dat ze niet de juiste vorm heeft.

Sinds de NK allround vertonen haar prestaties een opmerkelijke dalende lijn. Groenewold vertrok kort na haar optreden via een achterdeur direct naar het hotel om ,,haar emoties in eenzaamheid te verwerken'', zoals haar coach Gerard Kemkers het verwoordde. Hij moet de gedemoraliseerde Groningse vandaag weer op de rails krijgen voor de 1.500 en 3.000 meter. Kemkers: ,,Een lastig verhaal. De aspiraties op de titel kan ze vergeten. Ze zal het uit haar tenen moeten halen.''

Debutant Ireen Wüst was met haar zevende plek de beste Nederlandse. Net als nationaal kampioene Moniek Kleinsman (elfde), eveneens een nieuweling, kijkt ze haar ogen uit in Thialf. ,,Je hoort je eigen schaatsen niet eens door het enthousiasme op de tribunes'', sprak ze verwonderd. En Kleinsman: ,,Toen ik al vroeg in de middag arriveerde, zag ik overal grote drommen mensen. Ik dacht: Goh, wat is hier allemaal gaande? Grandioos dat ik hier mag rijden.'' Kleinsman verspeelde echter haar kansen op een goede eindklassering. Ze was bang voor een tweede valse start (na Wüst). ,,De laatste bocht was ook niet vlekkeloos. Ik zal meer durf moeten tonen op de sprint.''