Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Een gehalveerd pensioen

Wilma van Hoeflaken bespreekt vanaf heden wekelijks pensioenkwesties op deze pagina. Vandaag: het nabestaandenpensioen, de spaarloonregeling en het ouderschapsverlof.

Het ABP laat weten dat het nabestaandenpensioen voor mijn partner vrijwel wordt gehalveerd als ik na mijn 65ste overlijd. Mijn partner is ook ambtenaar en zij bouwt ook pensioen op bij het ABP, dus omgekeerd geldt hetzelfde. Kan dat zomaar? We kunnen ons bijverzekeren voor ongeveer 70 euro per maand per persoon. Ik ben een man van 39, mijn partner is 33. We hebben een duur eigen huis, dat we volledig met geleend geld gefinancierd hebben. We verdienen allebei goed. We hebben niet veel eigen geld en we hebben geen kinderen. Is bijverzekeren raadzaam?

(I. van O.)

Om met uw eerste vraag te beginnen: ja, dat kan zomaar. Pensioenfondsen zijn enorm aan het bezuinigen. Vooral de nabestaandenpensioenen moeten het ontgelden. Veel pensioenfondsen zijn overgestapt op een nabestaandenpensioen op risicobasis. Dit betekent dat de nabestaande partner nog wel een uitkering krijgt als de deelnemer aan het pensioenfonds nog in actieve dienst is, maar niet meer als hij of zij overlijdt na de pensionering. Het ABP heeft een andere bezuinigingsvariant gekozen en de nabestaandenpensioenen gehalveerd. De gedachte daarachter is dat iedereen tegenwoordig een eigen inkomen heeft en dus een eigen ouderdomspensioen opbouwt. Dat is een onzinnige veronderstelling. Uit cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat in 2003 slechts 41 procent van de vrouwen tussen 15 en 65 jaar economisch zelfstandig was.

Of bijverzekeren raadzaam is? U schrijft dat u en uw partner allebei goed verdienen. Idealiter behoort u dus tot de groep waarvan de pensioenfondsen denken dat er geen nabestaandenpensioen meer nodig is. U bouwt immers allebei een goed ouderdomspensioen op. Maar omdat u schrijft dat u niet veel eigen geld hebt, vermoed ik dat u een hoog uitgavenpatroon hebt. Komt dat vooral door die hoge hypotheek? Ik veronderstel dat uw hypotheek afgelost is als u 65 bent, dus voor het betalen van uw maandelijkse lasten is het niet nodig om u bij te verzekeren bij het ABP. Sterker nog, u houdt dan geld over. Of is uw uitgavenpatroon ook zonder die hypotheek aan de royale kant? In dat geval mag u ervan uitgaan dat u als 65-plusser nog steeds een big spender bent. Het is de vraag of u het zich dan kunt permitteren dat er een groot deel van uw inkomen wegvalt als uw partner overlijdt, of andersom. Houd er rekening mee dat uw ouderdomspensioen ongeveer 70 procent van uw loon bedraagt. Het nabestaandenpensioen bedraagt ongeveer 70 procent van het ouderdomspensioen. Misschien is bijverzekeren dan helemaal geen gek idee.