Belegger Buffett krijgt dagvaarding

De verzekeringsbedrijven van superbelegger Warren Buffett hebben een dagvaarding gekregen van justitie om informatie te overleggen over bepaalde verzekeringsproducten. Het bevel komt sterk overeen met een eerder verzoek van de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC om stukken te overleggen.

Vermoed wordt dat de gevraagde informatie onderdeel uitmaakt van het bredere onderzoek dat de aanklager Eliot Spitzer uit New York doet naar misstanden in de verzekeringsbranche. In dit geval zou het gaan om verzekeringsproducten die herverzekeraar General Re – een volle dochter van Buffetts conglomeraat Berkshire Hathaway – aan bedrijven verkocht die eigenlijk geen verzekeringen zouden zijn, maar constructies waarmee de afnemers hun winsten over verschillende jaren uitsmeerden.

De dagvaarding van General Re valt samen met de eerste schuldbekentenis van fraude door een bestuurder van het Amerikaanse Marsh, de grootste verzekeringsmakelaar ter wereld. Marsh-bestuurder Robert Stearns zou bekend hebben dat hij mee heeft gedaan aan nepoffertes waardoor kopers van collectieve verzekeringspolissen – voornamelijk bedrijven – waarschijnlijk te veel betaalden. Als bedrijven een offerte aanvroegen zouden sommige verzekeringsbedrijven geheime prijsafspraken hebben gemaakt en afgestemd hebben wie de opdracht kreeg, een vergelijkbaar systeem als waar de Nederlandse bouwsector zich schuldig aan maakte. De aandelenkoers van moederbedrijf Marsh & McLennan is sinds de onderzoeken van Spitzer met bijna 40 procent gedaald.

Er wordt op gerekend dat Marsh binnenkort een schikking treft met justitie. Daarnaast is de verwachting dat de aanklager uit New York de komende weken tegen verschillende verzekeringsbedrijven vervolging zal instellen.

De afgelopen maanden werd in het kader van het sectorbrede onderzoek onder meer informatie opgevraagd bij AIG, de grootste verzekeraar ter wereld. Spitzer vroeg eveneens informatie op bij de ING Groep.