Beethoven: strijkkwartetten door Borodin Kwartet

Het nieuwe jaar in de klassieke muziek begint altijd met `back to basics'. Vorig jaar begonnen we met Bach, de alfa en de omega van de 18de eeuw. Het jaar 2005 begint met Beethoven, dé componist van de 19de eeuw met zijn 32 pianosonates en negen symfonieën.

Even belangrijk zijn Beethovens strijkkwartetten, vooral die uit de midden- en late periode, symfonieën voor kleine bezetting. Ze worden gespeeld door het beroemde Russische Borodin Kwartet, dat van 3 t/m 7 februari met dit repertoire te gast is in het Amsterdamse Concertgebouw.

Luister bijvoorbeeld naar de drie kwartetten op. 59, gecomponeerd voor graaf Rasumovsky, de Russische ambassadeur in Wenen. Vooral nr. 3 springt eruit: een prachtig Andante met pizzicati op de cello en dat enerverende Allegro molto – met energie voor minstens een heel jaar.

(Chandos en

Virgin Classics)

****

    • Kasper Jansen