Aandacht voor ramp in Azië is buiten alle proporties

De tsunami in Azië heeft verschrikkelijke gevolgen voor veel mensen. Dat is een gegeven waar ik niets op af wil dingen. Wel stoort het me erg dat de hele wereld deze ramp als iets neerzet dat alles wat tot nu toe aan rampen gebeurd is, totaal in de schaduw stelt. De media houden niet op met de berichtgeving. We bieden tegen elkaar op in het geven van geld om maar te kunnen laten zien hoe goed we zijn, de ene actie na de andere wordt gehouden, de vlag gaat halfstok en we houden 3 minuten stilte. Remkes krijgt op zijn kop, omdat hij vanaf zijn vakantieadres niet meteen naar het rampgebied is gegaan, terwijl hij alleen maar in de weg kan lopen en mensen aan zich bindt die veel nuttiger werk kunnen doen dan hem begeleiden.

Hoeveel rampen zijn er bijvoorbeeld niet in Afrika gebeurd (denk aan de afslachting in Rwanda, die ongeveer een miljoen mensen het leven heeft gekost en gigantische verwoestingen heeft aangericht), en gebeuren nog steeds. Daar stoppen we enkele miljoenen in (die de VVD zelfs uit Darfur wilde weghalen) en dan hebben we ons geweten weer gerustgesteld.

Ik denk dat bijna geen Nederlander op de hoogte is van de aardbeving in China in 1976 die 240.000 mensen het leven heeft gekost, en waar betrekkelijk weinig aandacht aan besteed is.

In dit kader vind ik de aandacht voor deze tsunami buiten alle proporties. Dat neemt overigens niet weg dat het goed is dat de slachtoffers zo snel en goed mogelijk worden geholpen, maar dat geldt ook voor de slachtoffers van andere rampen die overal in de wereld gebeuren.

    • P.J. Berends