Weer rel om medicijn

Farmacieconcern Pfizer moet Nederlandse artsen een rectificatiebrief sturen over de bijwerkingen van zijn cholesterolverlager Lipitor. Eerder dit jaar heeft Pfizer een brief verstuurd waarin het bedrijf claimt dat het medicijn net zo veilig is als de placebo. Lipitor zou niet de ernstige bijwerkingen vertonen die optreden bij soortgelijke cholesterolverlagers. Die claim is onjuist, zo heeft de Codecommissie Geneesmiddelenreclame (CGR) geoordeeld in een kort geding dat was aangespannen door farmacieconcern AstraZeneca.

Pfizer moet zijn claims met onmiddellijke ingang staken, aldus de CGR. Binnen zeven dagen moet het bedrijf aan artsen een brief versturen waarin staat dat Lipitor, net als alle andere statines, in zeldzame gevallen kan leiden tot rhabdomyolyse, een levensbedreigende spieraandoening.

In haar oordeel schrijft de CGR dat ze Pfizer de overtreding ,,zwaar aanrekent''. Pfizer had eerder, op aandringen van AstraZeneca, al een keer toegezegd om de claim niet meer te gebruiken. Toch is het concern ondanks de waarschuwingen die het heeft ontvangen daarmee doorgegaan.