Vijf uur zweten voor Azië

Vele uren stonden mensen in de rij om op televisie te laten zien hoeveel geld zij hadden opgehaald voor Azië. Lang niet iedereen kon met zijn cheque in beeld komen. ,,Het is goed zo'', vindt de begeleider van een kinderkoor.

Aan het eind van de televisieuitzending voor de slachtoffers van de tsunami in Azië maken presentatoren Robert ten Brink, Martijn Krabbé en Paul de Leeuw glunderend bekend dat er 112.144.000 euro op giro 555 staat.

Achter het drietal staan mensen die naar de tv-studio kwamen om een bedrag aan te bieden, maar niet in de uitzending kwamen. Ze houden grote kartonnen cheques vast met daarop vermeld de bedragen die ze hebben ingezameld. De Nederlandse Cannabis Ondernemers die 20.000 euro geven, een groep studenten met een spandoek ,,Adje voor Atjeh'' en een jongen in een groot berenpak.

Als Martijn Jansen zijn berenhoofd afzet, lopen de zweetdruppels over zijn gezicht. Vijf uur lang stond hij in de rij. ,,De hele avond kwamen er kinderen op me af die foto's wilden nemen. Het was zwaar, maar nooit zo zwaar als wat de mensen in Azië meemaken.'' Echt teleurgesteld dat hij de uitzending niet haalde, is hij niet. ,,Ik heb het erg leuk gehad en het gaat om de actie. Ik was wel even in beeld en werd direct door acht mensen gebeld.'' Namens een keten van eetcafés kwam Jansen 6.000 euro aanbieden, ingezameld met het verkopen van verzoekplaatjes.

Ongeveer duizend mensen kwamen geld aanbieden. Kinderen, volwassenen, gehandicapten, allemaal hielden ze grote kartonnen cheques vast waarop hun donatie geschreven stond. Om in de uitzending te komen, moesten ze in de juiste rij staan. Want naast de rij die in een gang klaarstond om de studio in te lopen, ontstond tijdens de uitzending al snel een tweede rij van bedrijven met grote bedragen en mediagenieke initiatieven. Deze kregen voorrang.

Kinderkoor Alles Kids uit Leeuwarden, dat het lied `Kids 4 Azië' had opgenomen, stond in de trage rij. Na een paar uur onder de warme studiolampen gingen sommige kinderen even op de grond liggen. En toen ze eindelijk aan de beurt waren, was er te weinig tijd. ,,Jullie zijn nu in beeld, bedankt, maar we moeten haast maken'', riep Paul de Leeuw.

Direct daarna verliet het koor de studio via een zijuitgang. ,,Ik ben blij dat we hier waren. Het is goed zo'', zegt begeleidster Koos Pot van het kinderkoor vastberaden. Zwaaiend met kleine Friese vlaggetjes gaan de koorleden direct naar de bus. ,,Giro 555'', zingen ze in de gang.

Kijkers thuis konden tijdens de uitzending telefonisch geld overmaken. Tweehonderd prominenten zaten klaar om de telefoon te beantwoorden. De bereidheid om mee te werken was zo groot, dat ze in ploegen werkten. Ook minister-president Balkenende zat een tijdje achter de telefoon. Hij was ,,trots'' dat er zoveel geld bij elkaar was gebracht. Na de uitzending borrelden de prominenten na in een aparte ruimte. Onder hen Angela Groothuizen, die aan ,,bijna alle'' tv-acties meegewerkte. Ze is onder de indruk. ,,Het had dezelfde massaliteit als Eén voor Afrika in 1984. Iedereen wil met elkaar iets doen en zich goed voelen. Voor Nederland is het goed. Nu zien we dat het bij anderen erger is.''

Ook acteur Joost Prinsen benadrukt de saamhorigheid. ,,Het veroorzaakt een soort eenheid die welvaart niet teweeg kan brengen. Dat is een belangrijk neveneffect van deze actie. Treurig dat daarvoor zo'n ramp nodig is.''

    • Marije van Dalen