Ordina-Getronics: w-w

Minister Zalm van Financiën en minister De Geus van Sociale Zaken moeten binnenkort toch eens naar Nieuwegein rijden. Daar zetelt Ronald Kasteel, de topman van automatiseerder Ordina. Hij is een man naar hun hart.

Kasteel is de aanstichter van een felle overnamestrijd rond PinkRoccade. Zowel Getronics als Ordina wil deze voormalige overheidsautomatiseerder aan de haak slaan. De staat speelt in dit gevecht een hoofdrol. De Nederlandse overheid heeft een belang van 26 procent in PinkRoccade.

Kasteel behaalde vorige week zijn eerste overwinning toen hij toch toegang kreeg tot de boeken van PinkRoccade. De raad van bestuur en commissarissen van PinkRoccade wilde niets weten van Ordina, maar de aandeelhouders dwongen hen op de knieën: Ordina mag de boeken bekijken. Zeker nu er een voorgenomen bod ligt van 370 miljoen euro, 20 miljoen euro meer dan Getronics bood.

Maar Kasteel heeft nog meer in petto voor de overheid. Bij een overname door Ordina zullen volgens Kasteel circa 350 tot 400 Nederlandse banen sneuvelen door de samensmelting.

Het mes van Getronics gaat dieper. Topman Klaas Wagenaar verklaarde dat ongeveer 600 Nederlandse banen zullen verdwijnen bij een samenvoeging. Dat zijn er in ieder geval 200 meer dan bij Ordina.

Voor De Geus en Zalm is het rekensommetje niet al te ingewikkeld. Circa 200 mensen op straat betekent 200 WW-uitkeringen. Deze mensen krijgen 70 procent van hun laatstverdiende salaris. Stel dat dit salaris gemiddeld 50.000 euro per jaar is en dat zij een jaar deze uitkering ontvangen. Dat betekent dat de overheid al 7 miljoen euro kwijt is aan uitkeringen. Niet iedereen van de groep van 200 zal erin slagen om binnen een jaar werk te vinden. Vooral voor oudere werknemers is dat moeizaam. Dus de 7 miljoen euro kan makkelijk oplopen richting 10 miljoen euro.

De overheid kijkt als aandeelhouder, naar eigen zeggen, met een zakelijk oog naar transacties. Als Ordina inderdaad 370 miljoen euro gaat bieden, is de afweging snel gemaakt.

Maar voor Den Haag is er nu nog een extra reden bijgekomen om voor buitenbeentje Ordina te kiezen. Het scheelt de staat 7 miljoen aan uitkeringen als het Nieuwengeinse bedrijf PinkRoccade mag inlijven. Kortom, een double whammy voor de overheid: meer geld voor de overname en minder geld kwijt aan uitkeringen. Zalm en De Geus klinkt dat als muziek in de oren.

Topman Kasteel van Ordina heeft met deze manoeuvre de voorsprong op Getronics vergroot.

De score is nu 3-1. Het is de vraag of Getronics nog langszij kan komen.

    • Mark Houben