Oorlog tussen jongens en meisjes

Op nummer één van de Top 40 staat deze week de single Plaything van de meidengroep Raffish. Op nummer twee staat Bigger Than That van de boyband Men2B.

Vorige week stond Bigger Than That nog op één en Plaything op drie. Nu staat Plaything dus op één. Maar hoe lang ze daar ook blijft staan, die wedstrijd met Men2B heeft Raffish toch verloren. De regel van de tv-competitie Popstars The Rivals was nu eenmaal: wie de laatste week van het jaar op één staat heeft gewonnen. En dat was Men2B.

Het is heel toevallig dat ze allebéi de eerste plaats hebben gehaald. Het lijkt wel afgesproken werk. Kregen alle mensen die eerst Bigger Than That hadden gekocht een week later misschien medelijden met de meisjes van Raffish, zodat ze toen snel hun single zijn gaan kopen? Of vonden ze het allebei leuke liedjes maar was vorige week het geld op?

Het is in ieder geval wel mooi dat ook de meisjes een beetje winnen (een week te laat, maar toch). Want in de tijd van Idols werd gezegd dat er steeds jongens winnen omdat het altijd meisjes zijn die helemaal `gek' zijn van iemand. Zij zijn het die posters boven hun bed hangen en handtekeningen vragen. Jongens niet, die doen andere dingen. Daarom won Jamai in plaats van Hind, Boris in plaats van Maud, en nu Men2B in plaats van Raffish.

Het is wel een beetje raar dat in deze wedstrijd de jongens tegen de meisjes moesten spelen. Misschien kunnen ze volgende keer grote mensen tegen kleine mensen doen, of linkshandigen tegen rechtshandigen. Dan zou het misschien eindelijk eens om de muziek gaan – en niet om degene die het staat te zingen.

Want het is intussen wel een kleine `oorlog tussen de seksen' die hier in de hitparade wordt uitgevochten. Dat hoor je ook aan de liedjes. Het zijn allebei leuke liedjes; ze klinken alsof ze ook door Destiny's Child of Justin Timberlake gezongen hadden kunnen worden. Het jongensliedje is iets maffer, het meisjesliedje makkelijker te begrijpen. De meisjes willen iemands `plaything' (speeltje) zijn. De jongens willen ons laten weten dat ze `sterker, slimmer en groter' (bigger, stronger, wiser) zijn dan iemand anders. Dus: de meisjes zijn een soort knuffels, de jongens zijn stoer. Dat klinkt wel heel ouderwets. Dat hadden ze tweehonderd jaar geleden ook kunnen bedenken.

In 2005 was het leuker geweest als Men2B het liedje Plaything had gezongen, en Raffish Bigger Than That.

    • Hester Carvalho