Negen Amerikanen gedood in Irak

In Bagdad zijn gisteren zeven Amerikaanse soldaten gedood bij een aanslag met een langs de weg geplaatste bom. Bij gevechten ten westen van Bagdad sneuvelden nog eens twee Amerikanen.

De bomexplosie in Bagdad verwoestte het pantservoertuig waarmee ze onderweg waren. Geen enkele inzittende van het voertuig overleefde de explosie. Het was het grootste aantal Amerikaanse soldaten dat bij één enkele aanslag omkwam sinds vorige maand veertien Amerikanen omkwamen bij een aanslag op een militaire basis in het noordelijke Mosul.

De gevechten ten westen van Bagdad speelden zich af in de provincie Al-Anbar, waar een Amerikaanse patrouille werd bestookt. Een soldaat stierf ter plaatse, een tweede bezweek later aan zijn verwondingen.

Het Franse dagblad Libération mist een van zijn journalisten die in Irak werkzaam zijn. Van Florence Aubenas, zo werd gisteren door het blad gemeld, was 24 uur lang niets vernomen. Ook haar Iraakse tolk is zoek sinds de twee woensdag hun hotel in Bagdad verlieten. De Iraakse, Franse en Amerikaanse autoriteiten zijn gewaarschuwd.

De Iraakse interim-regering heeft gisteren de noodtoestand, die sinds 7 november van kracht was, verlengd tot na de parlementsverkiezingen van 30 januari. De noodtoestand geeft de veiligheidstroepen ruimere bevoegdheden om op te treden tegen rebellen die de stembusgangwillen verstoren. De autoriteiten hebben de bevoegdheid uitgaansverboden in te stellen en vliegvelden en grenzen te sluiten. Bovendien mogen vermeende rebellen zonder aanklacht of andere juridische beperkingen worden vastgezet.

Volgens een opiniepeiling, in Irak uitgevoerd in opdracht van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en uitgelekt naar het persbureau AFP, is slechts 32 procent van de Iraakse sunnieten van plan op 30 januari te gaan stemmen. Als ze de situatie als gevaarlijk inschatten, wil maar twaalf procent het risico van een gang naar de stembus nemen. Van de shi'ieten, die een meerderheid vormen, zal driekwart de verkiezingen boycotten als een religieuze leider daartoe oproept. Als zo'n oproep uitblijft, gaat 87 procent van hen stemmen.