Nederlanders geven Azië 112 miljoen euro

Bij de grote inzamelingsactie voor de slachtoffers van de tsunami, die gisteravond door gezamenlijke radio- en televisiezenders in Nederland werd uitgezonden, is inmiddels 112.144.000 miljoen euro opgehaald.

Tot vanmorgen was ongeveer 78 miljoen euro daadwerkelijk overgemaakt op giro 555.

In het noordwesten van Sumatra, in de omgeving van de zwaar getroffen stad Meulaboh, hebben reddingswerkers meer dan vierduizend lichamen gevonden van slachtoffers van de tsunami van tweede kerstdag, zo werd vandaag bekendgemaakt. Het officiële dodental in het noorden van Sumatra liep daarmee op tot ruim 101.000, aldus de Indonesische autoriteiten. Het totale dodental van de tsunami in de Indische Oceaan kwam daarmee op ruim 152.000. Volgens de VN-functionaris voor de coördinatie van de humanitaire hulp, Jan Egeland, zal het aantal slachtoffers nog ,,veel hoger'' uitvallen. Nog altijd worden duizenden mensen vermist.

Miljoenen Nederlanders bekeken gisteravond de televisieactie voor Azië die op Nederland 2, RTL4 en SBS werd uitgezonden. Volgens de Publieke Omroep hebben meer dan negen miljoen mensen een deel van de uitzending gezien. De gezamenlijke radio-uitzending werd gisteravond afgesloten met een groot benefietconcert op de Dam in Amsterdam, dat werd bezocht door zo'n 25.000 mensen.

Particulieren en bedrijven konden gisteren via een telefoonnummer toezeggingen doen voor donaties. Het door hen opgegeven bedrag wordt de komende dagen van hun bankrekeningen afgeschreven. Verwacht wordt dat het bedrag de komende dagen verder zal stijgen.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, arriveerde vanochtend in Atjeh en nam onder meer poolshoogte in de provinciehoofdstad Banda Atjeh. Hij was zeer onder de indruk. ,,Ik heb nog nooit zulke totale verwoestingen gezien. Je vraagt je af: waar zijn de mensen? Wat is er met hen gebeurd?''

Annan vloog vandaag samen met de president van de Wereldbank, Wolfensohn, over Meulaboh, vlak bij het epicentrum van de zeebeving. Meulaboh was dagenlang afgesneden van de rest van de wereld doordat wegen en aanlegsteigers waren weggeslagen.

De VN-organisatie voor kinderen, UNICEF, bevestigde vandaag voor het eerst een geval van het verhandelen van een kind dat wees is geworden door de tsunami in Indonesië. Het betreft een echtpaar dat claimde de ouders te zijn van vierjarig jongetje uit Banda Atjeh dat in Medan, 450 kilometer ten zuidoosten van Banda Atjeh, in een ziekenhuis werd gebracht. Sinds de natuurramp gonst het in Indonesië van de geruchten dat veel wezen slachtoffer zijn geworden van kinderhandel.

Terwijl in Indonesië nog steeds wordt gezocht naar slachtoffers, zijn hoteleigenaren in Thailand inmiddels begonnen met een grote schoonmaak van de stranden en vakantieoorden. De Thaise regering wil zo snel mogelijk toeristen laten terugkeren in het land. Touroperators staan klaar om nieuwe reizen te boeken.

Ministers van EU-landen kwamen vanmiddag in Brussel bijeen voor een ingelaste vergadering over de vloedgolf in Azië. Verwacht werd dat zij zouden instemmen met een voorstel om 450 miljoen euro uit de Europese reserves te halen. Voorzitter Barroso van de Europese Commissie had dat gisteren voorgesteld bij een conferentie in Jakarta.

De ministers bespreken ook een aantal ideeën voor verdere hulp. Een gedachte is om een vast Europees team van vijfduizend hulpverleners te vormen. Dat moet altijd paraat zijn voor rampen.

TSUNAMI pagina 3 en 5

ATJEH pagina 7

WWW.NRC.NL dossier Tsunami