Jay Farrar

Vijftien jaar geleden was Farrar een van de oprichters van Uncle Tupelo, de groep waarin punkrock en country met elkaar vreemdgingen en een alternatieve rock-stroming baarden. De afgelopen vier jaar maakte Farrar drie soloplaten waarvan een dwarsdoorsnede terecht is gekomen op deze live-cd plus dvd.

Voor de gelegenheid wordt hij begeleid door de groep Canyon, een hecht spelend gezelschap. Ondanks de bezetting met, behalve drum en bas, drie gitaren en toetsen is de muziek transparant. De stijl is min of meer `Neil Young ontmoet R.E.M.'. De tempi zijn bescheiden; het hardst wordt nog gerockt in het alleen door een akoestische gitaar begeleide 6 String Belief – een peidooi voor muzikale rebellie. Maar ondanks dat pleidooi wordt hier meer gehypnotiseerd dan opgezweept. California, Make It Alright en All Of Your Might: onderhuids zinderende gitaaraangedreven rock, suizend als wuivend riet. Met vaak een fraai evenwicht tussen de intensiteit van de begeleiding en de achteloosheid van de zang, met die wat neuzelige en afwezig dromende stem van Farrar. Zo klinken Vitamins en Clear Day Thunder hier alsof ze van een band als Coldplay zouden kunnen zijn. En wie had gedacht dat een lid van Uncle Tupelo zich ooit nog eens aan Pink Floyd zou vergrijpen? Syd Barretts Lucifer Sam past hier naadloos, evenals Neil Youngs als uitmijter fungerende Like A Hurricane.

Jay Farrar: Stone, Steel and Bright Lights. ATM-CD-51523

    • Bart Jippes