Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Entertainment

In kindercircus horen geen dieren

Terwijl jullie deze week misschien lagen te luieren op de bank, kwamen de leerlingen van de vier belangrijkste jeugdcircussen bij elkaar in Amsterdam om acrobatische toeren uit te halen.

Die jeugdcircussen heten: Circus Elleboog (Amsterdam), Santelli (Groningen), Circus Jopie (Utrecht) en Rotjeknor (Rotterdam). De bedoeling was een week lang ervaringen en trucs uit te wisselen en samen de voorstelling `Tumulto', wat opstand betekent, uit te werken. Vanmiddag werd Tumulto opgevoerd in jeugdtheater De Krakeling in Amsterdam. Een goed initiatief, vinden de deelnemers.

Acrobate Tessa (12), van Circus Jopie, is erg onder de indruk van Circus Elleboog. ,,Elleboog is heel goed in theater'', zegt zij. ,,Fouten worden heel goed opgevangen.'' De show gaat dan door en de kijker merkt er eigenlijk niets van. ,,Ik denk dat het circus in de toekomst erg gaat veranderen'', vertelt Renée (14). Zij is jongleur bij Rotjeknor. Zij voorspelt dat toneel een steeds belangrijker rol gaat innemen. ,,Er zal ook meer met kunst gebeuren'', zegt Michelle (14), clown bij Elleboog. ,,De kostuums zullen meer kunstig zijn, maar ook de trucs. Dan maken ze bijvoorbeeld piramides waar twee acrobaten op hun benen staan en twee acrobaten omgekeerd op hun handen.'' Meer spektakel dus. Omdat techniek zich steeds ontwikkelt, zullen nieuwe trucs in de toekomst uitgebreider zijn en ook creatiever. Michelle geeft een voorbeeld. ,,Pas geleden is de trapezeact veranderd. In theater Carré hadden ze voor de verbouwing een trapeze van 90 graden (een rechte driehoek). Nu hangt er een van 360: een acrobaat kan daar nu een heel rondje draaien in de lucht.''

,,Bij Santelli bedenken wij vaak zelf trucs'', vult acrobate Marleen (9) aan. ,,We hebben bijvoorbeeld ooit drie keer drie ballen aan elkaar geplakt. Als je die tegen elkaar aan drukt, dan heb je negen ballen op een rij!''

In een circus waar trucs interessanter gaan worden en theater een rol speelt horen geen dieren. ,,Circus met dieren is zielig'', zegt Marleen. Bovendien vindt zij dat het best gevaarlijk kan zijn. Michelle stelt voor om een dierenact zelf te doen. ,,Je kunt dan dierenpakken aantrekken.''

,,Dat is niet zo knap'', vindt Renée. ,,Elk mens kan op commando door een hoepel springen.'' Michelle: ,,Niet als je daarbij ook nog een dier nadoet.'' Als het gesprek erop uitdraait dat er misschien wel dieren geslacht moeten worden om de dierenkostuums mee te maken is het idee al snel van de baan.

Ook al hebben deze vier kunstenaars een duidelijk idee hoe het circus van morgen eruit moet komen te zien, zelf doen ze er waarschijnlijk niet aan mee. ,,Je verdient te weinig in het circus'', vindt Renée. ,,Of je moet bij een heel groot circus zitten. En dat lukt vaak niet.'' ,,Dan moet je straatshows doen'', zegt Michelle. ,,Dan sta je met een pet op het plein. Daar kun je geen pensioen mee opbouwen.''