Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Boeken

Dichter des Vaderlands (2)

Wedstrijdjes, verkiezingetjes, we zijn er dol op. De democratie in werking, het volk kiest. Zo wordt de cultuur langzaam maar zeker de nek omgedraaid. Pim Fortuyn als grootste Nederlander, André Hazes als beste zanger en Driek van Wissen als Dichter des Vaderlands. Kunst en cultuur is niet democratisch, is geen missverkiezing. Laten we dat accepteren, dan kan een bevlogen dichter of een groepje schrijvers bij elkaar volgende maand gewoon Ingmar Heytze als DDV kiezen. Laat hem vervolgens vooral niet schrijven over de zogenaamd belangrijke gebeurtenissen, zoals Komrij dat deed, maar laat hem een jaar lang schrijven over Nederland, over Nederlanders, over de liefde of over haat en publiceer zijn gedichten in kranten, tijdschriften, laat hem voorlezen op radio en televisie en laat hem sinterklaasgedichten schrijven voor ouders met kinderen. De poëzie voor het volk, niet door het volk.