CSM stopt productie van suiker in Breda

CSM stopt met het verwerken van suikerbieten in Breda. 90 van de 150 banen verdwijnen, waarvan 75 via gedwongen ontslag. Dat heeft het voedingsconcern gisteren bekendgemaakt.

CSM verhuist de bietenverwerking naar Hoogkerk in Groningen, waar de grootste suikerfabriek van het concern staat. In Hoogkerk wordt dagelijks 17.000 à 18.000 ton bieten verwerkt, in Breda 10.000.

Volgens een woordvoerder van CSM blijft de specialiteitenfabriek, waar stroop en mengsels voor frisdrank worden gemaakt, in Breda open. Ook de opslagsilo's en de distributie blijven.

Het beëindigen van de bietenverwerking is nodig om de suikertak van CSM rendabel te houden, aldus de woordvoerder. Ze zegt dat de Europese `suikermarktordening', die nog onderwerp is van politieke discussies, zal leiden tot lagere quota en lagere prijzen. Toenmalig Eurocommissaris Fischler (Landbouw) kondigde in september 2003 aan de hoge suikersubsidies en -quota van de Europese Unie te willen aanpakken. De huidige garantieprijs van 632 euro per ton suiker zou tussen 2005 en 2007 met ongeveer eenderde omlaag moeten. Het productiequotum voor Europese suikerbedrijven zou in stappen dalen van 17,4 miljoen ton per jaar naar 14,6 miljoen.

Met het beëindigen van de bietenproductie verdwijnt opnieuw een bekende industrie uit Breda. Ruim twee jaar geleden kondigde Interbrew aan dat de plaatselijke brouwerij de deuren ging sluiten. De laatste decennia sloten de Machinefabriek, de Etna, de Kwatta en de Loda hun deuren al in Breda.