Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Chinees oliebedrijf wil overname in VS doen

CNOOC, de derde olie- en gasproducent van China, overweegt een bod van 13 miljard dollar (9,8 miljard euro) te doen op zijn Amerikaanse rivaal Unocal. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times vanochtend. De overname zou veruit de grootste buitenlandse overname door een Chinees bedrijf tot nu toe zijn.

Volgens bronnen dichtbij CNOOC zou het door de Chinese overheid gecontroleerde energieconcern belangstelling hebben voor de Aziatische activiteiten van Unocal en een bank hebben ingeschakeld om de mogelijkheden te onderzoeken Unocal volledig over te nemen – om vervolgens het Amerikaanse deel weer te verkopen. De plannen zouden zich nog in een pril stadium bevinden en onderhandelingen tussen de bedrijven moeten nog beginnen.

CNOOC zou ook andere overnamekandidaten buiten China bekijken. Zo'n stap zou passen in het Chinese regeringsbeleid om over zo veel mogelijk eigen energiebronnen te beschikken, teneinde de groei van de economie te kunnen blijven faciliteren. De groei van het olieverbruik in China zal de komende jaren naar verwachting op of boven het niveau van de groei van het bruto binnenlands product (bbp) liggen. De verwachte bbp-groei van China is dit jaar ten minste 8 procent. Recentelijk zijn meer Chinese bedrijven in de VS op overnamepad. Zo kocht computerfabrikant Lenovo vorige maand de pc-divisie van IBM.