Branche wil weer reizen

De vloedgolf in Zuid-Azië heeft veel praktische consequenties voor de Nederlandse reiswereld. De organisaties annuleerden hun reizen van januari en februari naar het getroffen gebied en hielpen de 1.500 reizigers op de getroffen bestemmingen.

Nu moeten ze aan het komende seizoen denken, want over vijf dagen begint de Vakantiebeurs. Directeur R. Engeman van het Algemeen Verbond van Reisondernemingen (ANVR): ,,De bevolking in het rampgebied is erbij gebaat dat het toerisme weer op gang komt.''

Op de beurs zal de reisbranche haar vakanties naar de getroffen landen normaal aanbieden. Het is nog niet zeker of die reizen straks ook inderdaad door kunnen gaan. ,,Dat is per touroperator verschillend en het hangt af van de mate waarin infrastructuur en accomodatie vernield zijn'', zegt ANVR-directeur Engeman. Volgens de reisvoorwaarden van het ANVR mogen geboekte reizen alleen worden uitgevoerd wanneer er geen belemmeringen zijn door aantasting van wegen en huisvesting. Anders moet de reisorganisatie een alternatief aanbieden of kosteloze annulering aanbieden. Bij het ANVR is ongeveer 95 procent van de Nederlandse reismarkt aangesloten.

Er zijn maar weinig toeristische gebieden getroffen. Volgens Ton van Egmond, docent aan de hogeschool voor toerisme, is verblijf alleen onmogelijk op locaties die het moeten hebben van de strandtoeristen, zoals Phuket in Thailand en de Maldiven. ,,India, Indonesië, Sri Lanka en de rest van Thailand zijn als bestemming goeddeels intact gebleven.''

De reisorganisaties wijzen er verder op dat toerisme in het belang van de getroffen landen is. Engeman van het ANVR: ,,We moeten eigenlijk juist nu naar deze vakantiebestemmingen toe, want met de inkomsten uit het toerisme steunen we de plaatselijke bevolking.''