Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

113 jaar voor moord in Juárez

Vier Mexicanen zijn gisteren veroordeeld tot gevangenisstraffen van 113 jaar elk voor de ontvoering en verkrachting van en de moord op twaalf jonge vrouwen in Ciudad Juárez.

Sinds 1994 zijn er in Juárez zeker 400 vrouwen vermoord, onder wie de Nederlandse Hester van Nierop. De meeste slachtoffers waren jonge arbeidsters en studentes met lang donker haar. Ze werden voor hun dood gemarteld, verkracht en gewurgd. Hun lichamen werden achtergelaten in de woestijn aan de rand van de stad.

De nu veroordeelde mannen werden in 1998 gearresteerd. Het gaat om een groep buschauffeurs, bekend als Los Toltecas. Zes bendeleden van de bende Los Rebeldes, die in 1999 werden gearresteerd, kregen gisteren straffen variërend van 24 tot 40 jaar. Beide groepen hebben volgens de openbare aanklager gehandeld in opdracht van de Egyptische chemicus Abdel Latif Sharif, die sinds 1995 een straf uitzit voor een dubbele moord hoewel een van de meisjes die hij zou hebben vermoord nog bleek te leven.

In Juárez geloven – behalve de autoriteiten – weinigen in deze theorie omdat de moorden nog steeds doorgaan. Nog in november werd er in de woestijn een verkrachte en vermoorde vrouw gevonden. Vrouwenorganisaties waren gisteren dan ook niet tevreden. Marisela Ortiz van de organisatie Nuestras Hijas Regreso a Casa (Onze Dochters Komen Thuis), die een aantal moeders van vermoorde meisjes vertegenwoordigt, zei tegen het Spaanse persbureau EFE teleurgesteld te zijn dat er in Juárez nog steeds wordt gemoord.

De straffen van 113 jaar zijn symbolisch, zo zei de rechter gisteren. De maximum gevangenisstraf die in Mexico kan worden opgelegd is 40 jaar.