Zonder notaris vaart niemand wel? 2

De ingevoerde marktwerking heeft geleid tot verloedering in het notariaat, schrijft Leon Verstappen in deze krant.

In de vele toespraken die op de crematie van mijn op 58-jarige leeftijd totaal onverwacht overleden echtgenoot werden gehouden, zijn dezelfde woorden meerdere malen uitgesproken. Nog voordat de nieuwe notariswet, nu 5 jaar geleden, in werking trad, voorspelde hij notaris zoals duidelijk mag zijn al het begin van het einde. Niet zozeer de vrees voor een dalend inkomen, maar meer nog de aftakeling van zijn geliefde vak heeft hem de das om gedaan. Het notariaat zat in z'n haarwortels en z'n teennagels.

De dommigheid van de ambtenaren op Economische Zaken, die zich blind hebben gestaard op die paar zakkenvullers die deze beroepsgroep kent en waarvoor het hele notariaat geslachtofferd moest worden, heeft hem in de loop der jaren dusdanig geërgerd dat velen nu zonder zijn grote deskundigheid verder moeten varen.

    • J.E. Koelmans-Klok