Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Beeldende kunst

VOORKEUR REGIO

AMSTELVEEN

Cobra en Afrika

Op de expositie Out of Africa in het Cobra Museum worden twee werelden tegenover elkaar geplaatst: die van de Nederlandse expressionistische kunst uit de vorige eeuw en de traditionele Afrikaanse kunst. Na de Tweede Wereldoorlog lieten kunstenaars als Karel Appel, Eugène Brands, Lucebert, Anton Rooskens en later bijvoorbeeld ook Reinier Lucassen en Peer Veneman zich inspireren door Afrikaanse beelden en maskers. De tentoonstelling laat zien hoe die Afrikaanse kunstvoorwerpen Nederlandse kunstenaars hebben beïnvloed.

`Out of Africa' t/m 6 mrt in het Cobra Museum voor Moderne Kunst, Sandbergplein 1-3, Amstelveen. Di t/m zo 11-17 u. Inl 0204575050 of www.cobra-museum.nl

BEVERWIJK

Ashton Brothers Met zijn vieren op één kratje bier staan. Vanuit het dak aan elastieken neerdalen om een achteloos weggegooid bosje bloemen te redden. Een wankele stapel bouwen van kratten, flesjes, een bierfust, en een kist met een vrijwilliger uit het publiek erin: de roemruchtige Ashton Brothers zijn terug, met hun clowneske variëtéshow Ballyhoo. Echt variëté is het niet, daarvoor ontbreekt de techniek. De Ashton Brothers bouwen vooral op hun charmante, komische presentatie, en hun vermogen om van bijna niets een act te maken.

14 jan Kennemer Theater, Kerkstraat 146. Inl 0251-221453 of www.kennemertheater.nl

HAARLEM

Helmert Woudenberg Voor de monoloog De zonen van Jacob bewerkte Woudenberg de verhalen over Jacob (Genesis 25-38), één der aartsvaders van het joodse volk, wiens twaalf zonen grondleggers van de stammen van Israël zijn. Met zijn machtige uitstraling vangt Woudenberg moeiteloos ieders aandacht. Woudenberg vult de Bijbelverhalen aan met eigen details, geeft andere betekenissen. Bij hem is het vooral een verhaal van vaders en kinderen: hoe de vaders en moeders hun favorieten kiezen, en zo het zaad leggen voor latere rivaliteit tussen de kinderen: om te beginnen tussen Jacob en Esau.

13 jan Toneelschuur, Lange Begijnestraat 9. Inl 023-517 3900 of www.toneelschuur.nl.

HILVERSUM

Rondleiding

Op zondag 9 januari organiseert Museum Hilversum om 12.00 uur een rondleiding door Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, wat in aanbouw is. De rondleiding kost €5,00 voor volwassenen en €4,00 voor jongeren en begint bij de entree van het Media Park, Sumatralaan 45 in Hilversum. Het instituut, een ontwerp van Neutelings en Riedijk, krijgt de vorm van een grote kubus die 13 meter diep in de grond zit. De rondleider Jan Vriezen vertelt onder meer over het technisch ontwerp, over de verankering van de kubus en de constructie die ervoor zorgt dat het grondwater buiten blijft en het gebouw niet gaat drijven. De façade van het instituut wordt opgetrokken uit een frame met glasplaten waarin beeldfragmenten uit het Nederlands beeldarchief zijn gegoten naar een ontwerp van Jaap Drupsteen. Tijdens de rondleiding zijn er al enkele panelen te zien die als proef zijn gemaakt door verschillende bedrijven. In 2006 wordt het instituut voor publiek geopend. U kunt nu alvast een uniek kijkje achter de schermen nemen tijdens de bouw. Inl www.beeldengeluid.nl.

Informatie

Er is een folder gemaakt van de rondleidingen die in het voorjaar van 2005 worden gegeven. Op zondag 16 januari staan de scholen en woningbouw van W.M. Dudok op het programma en op zondag 23 januari het kantoorgebouw van de Amerikaan Richard Meier. Aansluitend kunt u elke zondag om 14.00 uur een rondleiding door het raadhuis van Dudok maken. U kunt de folder opvragen en plaatsen reserveren op tel: 035 6292826 en per e-mail: museumhilversum@hilversum.nl. De folder is ook te bekijken op www.museumhilversum.nl

Museum Hilversum (nog gesloten tot juni 2005)

Kerkbrink 6

1211 BX Hilversum

T 035 629 2826

Lokatie Dudok Centrum,

Dudokpark 1, 1217 JE Hilversum

Open op woensdag en zondag van 12.00 tot 16.30 uur

M: museumhilversum www.museumhilversum.nl

UTRECHT

Marthaler Zwitserse regisseur Christoph Marthaler zou bij het gezelschap ZT Hollandia Op Hoop van Zegen regisseren. Maar in plaats van Heijermans' drama over het harde vissersleven brengt hij een weldadig avondje zeemansgezang en zeemanspoëzie over zeemansverlangens en het oneindige zeemansgraf, de oude oceaan. Marthaler laat zijn zeelieden voor eeuwig over de oceaan zwalken. Maar ze hebben elkaar en ze hebben de prachtige samenzang.

8 jan Stadsschouwburg, Lucas Bolwerk 24. Inl 030-230 2023 of www.stadsschouwburg-utrecht.nl

PR: Painting Relations

De tentoonstelling PR: Painting Relations, samengesteld door Utrechtse studenten kunstgeschiedenis, laat aan de hand van het werk van zeven kunstenaars zien hoe de hedendaagse beeldcultuur als voedingsbodem dient voor actuele schilderkunst. Met werk van Sander van Deurzen, Reinier Berendsen, Michiel van der Zanden, Judith Boot, Marcel Reijerman, Paul Nassenstein en Leo Kogan.

PR: Painting Relations. 7 t/m 29 jan in de Academiegalerie, Minrebroederstraat 16, Utrecht. Wo t/m za 12-17u.