`Tsunami was werk van de mens'

De zeebeving van tweede kerstdag is veroorzaakt door Amerikaanse oliemaatschappijen die voor de kust van Sumatra boorden. Dat althans zegt `Guitar Tabs' in de nieuwsgroep alt.conspiracy naar aanleiding van een e-mail die hij kreeg.

Maar `Martin' in de nieuwsgroep alt.politics heeft een andere theorie: de Verenigde Staten en India hielden een kernwapenoefening. Want hoe kan het anders dat deze natuurramp exact één jaar na de vorige grote aardbeving plaatshad? En waarom waren er Amerikaanse marineschepen in de buurt? De mens heeft zeker een handje geholpen, zo zijn de sinistere verklaringen die op internet rondzoemen.

Het duurde – in vergelijking met eerdere grote, internationaal tot de verbeelding sprekende gebeurtenissen (`11 september', maar ook de dood van prinses Diana) – lang voordat de eerste theorieën over de zeebeving verschenen. Maar anderhalve week later is de discussie losgebarsten.

Want waarom overspoelden wel de Maldiven, maar niet het zuidelijker gelegen Britse eiland Diego Garcia, dat sinds 1973 aan de VS is verhuurd en een voor de oorlog in Afghanistan cruciale militaire basis is? Het antwoord van het Britse televisieprogramma Newsnight dat de Chagos-geul ervoor zorgde dat de golf zich niet kon oprichten – zoals voor de kust van Zuidoost-Azië wel gebeurde –, wordt afgedaan als onzin.

Bovendien: waarom konden de Amerikanen met hun geavanceerde technologie de andere landen niet waarschuwen? Een schrijver van Free Internet Press (,,ongecensureerd nieuws voor echte mensen'') antwoordt dat vissers nu eenmaal niet belangrijk zijn. Het feit dat degene die de Amerikaanse noodhulp coördineert, voorheen de commandant van de Amerikaanse landmacht in Irak was, is ook verdacht.

Een redacteur van de India Daily heeft een eigen theorie: niet de mens, maar nog iets veel onvoorspelbaarders veroorzaakte de ramp. ,,Waarnemingen van UFO's (unidentified flying objects) waren veelvuldig in het getroffen gebied.'' Buitenaardse wezens hebben waarschijnlijk geprobeerd de baan van de aarde te veranderen.