Sri Lanka wil dat toeristen terugkeren

De regering van het zwaar getroffen Sri Lanka roept buitenlandse toeristen op snel en massaal terug te keren naar de vakantieoorden in het zuiden en oosten van het land.

De hulp die het buitenland tot dusver heeft geboden om de gevolgen van de tsunami te verlichten, is ,,absoluut geweldig'' en Sri Lanka is daarvoor ,,zeer dankbaar''. Maar ,,de beste manier om ons verder te helpen is dat toeristen zo snel mogelijk terugkeren naar ons land''.

Sommige reisbureaus gaan vanaf 30 januari weer boekingen voor Sri Lanka plaatsen, maar volgens de regering kan dat al veel eerder.

Regeringswoordvoerder Mangala Samaraweeva heeft dat vanochtend gezegd op een persconferentie. Bij de vloedgolf op tweede kerstdag zijn op het eiland meer dan 30.000 mensen om het leven gekomen, onder wie veel toeristen.

Volgens Samaraweeva zijn verreweg de meeste internationale hotels ongedeerd gebleven. In totaal zijn er 216 grote toeristenhotels, waarvan 47 in het zuiden en één aan de oostkust, geheel of gedeeltelijk vernield. Daarvan zijn 22 al weer open. De naburige stranden zijn schoongemaakt.

Om te onderstrepen dat zij weer vertrouwen heeft in de zee, ontving president Chandrika Kumaratunga gisteren een aantal vissers die haar hun vangst, de eerste sinds de tsunami, aanboden. Ook alle ministers aten gisteravond vis, en niemand van hen is ziek geworden, vertelde Samaraweeva.

De demonstratieve maaltijd is bedoeld als aansporing voor de Sri-Lankezen om de vismarkten niet langer te mijden. Veel consumenten en vissers vrezen dat de vis is verontreinigd door het eten aan menselijke lichamen die in zee zijn verdwenen. Ook in de hoofdstad, waar overal witte linten en vlaggen hangen ten teken van algemene rouw, boden vismarkten gistermiddag een verlaten aanblik. Maar volgens Samaraweeva is het `visverhaal' een verzinsel.

In het kabinetsberaad van gisteravond is besloten tot een aantal maatregelen om direct-getroffenen financieel bij te staan. Zo wordt er voor elke begrafenis 10.000 rupees (ongeveer 75 euro) uitbetaald, krijgen gezinnen die ontheemden hebben opgenomen een financiële tegemoetkoming en krijgen ambtenaren die hun have en goed hebben verloren een renteloos voorschot op hun salaris.

Speciale aandacht besteedt de regering aan kinderen. Hoeveel wezen er zijn wordt onderzocht. De regering zet een speciaal programma op om hen op te vangen. Het weghalen en adopteren van kinderen is absoluut verboden zolang er nog geen definitieve oplossing is.

De bedoeling is dat de scholen die nu nog in gebruik zijn voor de opvang van ontheemden, op 20 januari weer open gaan. Tegen die tijd moet iedereen zijn ondergebracht in speciale opvangkampen. De scholen die zijn weggevaagd moeten binnen een maand zijn herbouwd. De leerlingen worden voorlopig ondergebracht in scholen in de omgeving. Om de grote aanloop op te vangen wordt in ploegendienst les gegeven.