`Soepel beleid' buitenlandse kenniswerker

Minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) wil de toelating van buitenlandse kenniswerkers versoepelen. Dat heeft de minister gisteren in een brief aan de Tweede Kamer geschreven.

Ook buitenlandse bedrijven die hun werknemers willen detacheren bij een in Nederland gevestigd bedrijfsonderdeel vallen in het vervolg onder de `kennismigrantenregeling', aldus Verdonk. Bij kenniswerkers gaat het om hoogopgeleide buitenlandse werknemers in het bedrijfsleven.

Met haar versoepeling komt de minister tegemoet aan vragen van D66 en klachten van een aantal bedrijven. Die stelden dat kenniswerkers die voor korte tijd naar Nederland komen, soms maandenlang moeten wachten op een werkvergunning. Bedrijven zouden daardoor opdrachten mislopen aan landen zoals Duitsland en het Verenigd Koninkrijk die een liberaler toelatingsbeleid kennen.

Volgens D66-Kamerlid Lambrechts gaan de toezeggingen van de minister niet ver genoeg. ,,Ook buitenlandse bedrijven zónder een Nederlandse vestiging zouden hun werknemers hier moeten kunnen detacheren.'' S. Nieuwsma, secretaris sociale zaken van werkgeversvereniging VNO-NCW daarentegen is ,,zeer verheugd'' over de maatregel: ,,Dit spoort met het kabinetsstreven om met een liberaal beleid te komen voor kenniswerkers.''

E. de Vreede van advocatenkantoor Van Doorne vindt de toezeggingen van Verdonk niet ver genoeg gaan. De advocate is benaderd door ,,een groot aantal bedrijven'' die ingenieurs en IT'ers uit de VS, India en Saoedi-Arabië hebben aangenomen die niet in Nederland mogen werken.

De Vreede: ,,Het gaat om keurige kenniswerkers die een ton per jaar verdienen, maar hier voor illegaal doorgaan. De bedrijven die deze mensen hebben aangenomen, hangt een grote schadeclaim boven het hoofd.'' Door middel van een kort geding op verzoek van ,,een grote energiematschappij'' wil

het advocatenkantoor de benodigde vergunningen alsnog aanvragen.