Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Risottosoep met artisjokken

Pers een citroenhelft uit in een grote kom met koud water. De andere helft gebruikt u om de aangesneden stukken van de artisjokken onmiddellijk in te wrijven om verkleuren tegen te gaan. Bereid een artisjok tegelijk voor. Snijd de steel tot aan ongeveer 5 cm van de bodem af en schil de steel dun met een scherp, klein mes. Trek de buitenste bladen af tot u bij de malse, groenpaarse bladen komt en snijd de resten van de afgebroken bladen bij. Snijd met een scherp mes de bovenste 3 à 4 cm van de artisjok af. Snijd de artisjok dan in vieren en verwijder het hooi uit het midden. Doe de artisjok onmiddellijk in het citroenwater. Prepareer de rest van de artisjokken net zo. Kook ze in circa 10 minuten bijtgaar in een ruime pan gezouten water. Giet af en zet weg.

Doe het spek in een magnetronschaal, dek af en zet 30 seconden in de magnetron op 100 procent. Snijd het spek in blokjes. Verhit de olie en boter in een grote, zware pan op een matig vuur. Doe er de blokjes spek in en bak een paar minuten tot ze goudbruin worden. Schep er de ui en knoflook door en fruit circa 10 minuten tot de ui en knoflook gaar zijn.

Snijd intussen de gare artisjokken in de lengte in repen. Verwijder eventuele taaie blaadjes

Voeg de tomaten, bouillon en het saffraanpoeder toe, breng op smaak met zout en peper en breng op hoog vuur aan de kook. Schep er de repen artisjok en rijst door, draai het vuur lager zodat alles suddert en laat onder regelmatig roeren circa 20 minuten zachtjes koken tot de rijst bijtgaar is. Schep er de kruiden door, proef en breng op smaak met zout en peper. Schep de soep in soepborden en geef er de Parmezaanse kaas apart bij.

Morgen: eend.