Doe het spek in een magnetronschaal, dek af en zet 30 seconden in de magnetron op 100 procent. Snijd het spek in blokjes. Verhit de olie en boter in een grote, zware pan op een matig vuur. Doe er de blokjes spek in en bak een paar minuten tot ze goudbruin worden. Schep er de ui en knoflook door en fruit circa 10 minuten tot de ui en knoflook gaar zijn.
Snijd intussen de gare artisjokken in de lengte in repen. Verwijder eventuele taaie blaadjes
Voeg de tomaten, bouillon en het saffraanpoeder toe, breng op smaak met zout en peper en breng op hoog vuur aan de kook. Schep er de repen artisjok en rijst door, draai het vuur lager zodat alles suddert en laat onder regelmatig roeren circa 20 minuten zachtjes koken tot de rijst bijtgaar is. Schep er de kruiden door, proef en breng op smaak met zout en peper. Schep de soep in soepborden en geef er de Parmezaanse kaas apart bij.
Morgen: eend.