Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Maatregelen tegen persoonsverwisseling

Minister Donner (Justitie, CDA) wil gevangenissen uitrusten met moderne detectieapparatuur om de identiteit van gevangenen beter te kunnen vaststellen. Donner schrijft dat aan de Tweede Kamer in reactie op berichtgeving dat veroordeelde criminelen tegen betaling andere personen hun straf laten uitzitten.

Volgens Donner is het, voor zover bekend, vorig jaar twee keer voorgekomen dat veroordeelden op die manier hun straf ontliepen. Formeel moet van een gevangene een vingerafdruk worden genomen en zijn identiteitspapieren worden gecontroleerd. Drie inrichtingen volgen die procedure niet en maken geen vingerafdruk. Ze moeten dat van Donner alsnog gaan doen.

De minister gaat onderzoeken of het mogelijk is om vingerafdrukken van gedetineerden digitaal op te slaan. Daarnaast wil Donner kijken of het mogelijk is om inrichtingen te voorzien van nieuwe softwaresystemen waarmee identiteitspapieren in nationaal en internationaal verband kunnen worden gecontroleerd.

Donner ontkent dat gevangenispersoneel voorkomende gevallen van persoonsverwisseling niet durft te melden uit angst voor sancties van leidinggevenden. In november citeerde de actualiteitenrubriek Nova gevangenismedewerkers die melding maakten van dergelijke praktijken. Volgens hen zou persoonsverwisseling-tegen-betaling veel vaker voorkomen dan incidenteel.