Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Delta stunt met tickets

Delta Airlines, de derde luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Staten, gaat de prijzen van vliegtickets op binnenlandse vluchten met 50 procent verlagen. Delta, onderdeel van de luchtvaartalliantie Skyteam van Air France-KLM, bindt daarmee de strijd aan met Southwest en Jetblue, twee van de grootste Amerikaanse maatschappijen die goedkope vluchten verzorgen en daarmee steeds meer passagiers van de gevestigde luchtvaartmaatschappijen wegkapen.

In Europa heeft KLM eenzelfde stap gedaan als Delta in de VS. Vanaf 1 januari heeft KLM de tickets voor korte vluchten binnen Europa met 40 procent verlaagd om daarmee maatschappijen van goedkope vluchten als Ryanair en Easyjet te beconcurreren. In de VS reageerde de markt sceptisch op de actie van Delta. De koers ging gisteren op de beurs van Wall Street 7 procent onderuit naar 6,80 dollar.