Achttien Iraakse shi'ieten vermoord

Achttien shi'itische arbeiders uit Bagdad die naar Noord-Irak waren meegenomen door een fictieve werkgever die hun een baan op een Amerikaanse legerbasis in Mosul had beloofd, zijn gisteren dood teruggevonden. Dat heeft het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken vandaag meegedeeld. De shi'ieten, tussen de 14 en 20 jaar oud, werden in hun twee minibusjes op weg naar Mosul aangehouden en vermoord. Irakezen die meewerken met het Amerikaanse leger en in het algemeen met de autoriteiten zijn doelwit van rebellen die het land destabiliseren. Shi'ieten zijn favoriet mikpunt van de sunnitische opstandelingen.

De politiechef van de shi'itische sloppenwijk Sadr City in Bagdad werd vanochtend door gewapende mannen doodgeschoten toen hij in zijn auto in het westen van de hoofdstad reed. Eerder deze week werd de gouverneur van de provincie Bagdad op soortgelijke wijze geliquideerd. Gisteren werd de leider van de communistische partij, Hadi Saleh, vermoord in zijn woning in Bagdad gevonden.

Na oproepen tot uitstel van de verkiezingen van 30 januari met het oog op de gevreesde lage opkomst van sunnieten door onder anderen de Iraakse president, Ghazi al-Yawar, heeft de Amerikaanse president George Bush gisteren eens te meer verklaard vast te houden aan de afgesproken datum. De Iraakse interim-premier Iyad Allawi onderstreepte gisteren eveneens dat het van essentieel belang is vast te houden aan 30 januari. Volgens Bush en Allawi zou uitstel een overwinning zijn voor de rebellen.