Vliegtuig vertrekt na melding van bom

Een passagierstoestel van CuraçaoExel, onderdeel van de Nederlandse Exel Aviation Group, is vrijdag vanaf Curaçao vertrokken naar Sint Maarten, ondanks een bommelding. De medewerkster van CuraçaoExel die de bommelding ontving, had verzuimd om daar melding van te maken.

De piloot vertrok vanaf Curaçao zonder te weten dat er een bommelding was binnengekomen. Nadat de melding alsnog bij een leidinggevende binnenkwam, werd de wijde omgeving van het vliegveld op Sint Maarten ontruimd. Uiteindelijk bleek de bommelding loos alarm.

Volgens een woordvoerder van de Exel Aviation Group was de melding niet doorgegeven als gevolg van een `intern misverstand': de medewerkster was in de veronderstelling dat het vliegtuig al was vertrokken en inmiddels aangekomen op Sint Maarten. Ze wist niet dat het vliegtuig met meer dan twee uur vertraging nog op het vliegveld van Curaçao stond.

Pas aan het einde van haar dienst stelde ze een leidinggevende van het telefoontje op de hoogte. Het ging om een boodschap in het Papiaments: ,,Zorg er voor dat het vliegtuig niet vertrekt naar Sint Maarten want er is een bom aan boord.'' De leidinggevende noch de verkeersleiding kon vervolgens ingrijpen, doordat het vliegtuig op de startbaan inmiddels het `point of no return' had bereikt.

De affaire heeft geleid tot vragen in de Antilliaanse Staten, het parlement. Minister Leeflang van Verkeer moet opheldering geven over de vraag waarom de piloot pas een uur nadat bekend was dat er een bommelding was, op de hoogte werd gesteld. Leeflang moet verder onderzoeken of het Exel-personeel voldoende getraind is in de omgang met bommeldingen. Een medewerkster van Exel gaf publiekelijk toe dat er te traag was gereageerd. De tijd tussen het eerste telefoontje en de officiële melding daarvan aan de luchtvaartautoriteiten bedroeg meer dan anderhalf uur.

De Exel Aviation Group (EAG) van Erik de Vlieger en N. Sandmann is na het faillissement van Air Holland en de Antilliaanse luchtvaartmaatschappij DCA samen met de KLM de grootste luchtvaartmaatschappij op de Nederlandse Antillen.