Vervolgd om doodsbedreigingen

Justitie in Leeuwarden vervolgt een 61-jarige inwoner van de Friese gemeente Skarsterlân wegens doodsbedreiging tegen de burgemeesters G.J. Kuiper (CDA) van Skarsterlân en P. de Jonge (PvdA) van Heerenveen. De man stuurde beiden vorig jaar november een brief, waarin hij onder meer schreef: ,,U staat op een dodenlijst.'' Beide burgemeesters deden aangifte.

De verdachte zou bezwaren hebben tegen een gezamenlijk toekomstplan van beide gemeenten voor het gebied rond Heerenveen en Joure. In dit intergemeentelijk structuurplan wordt onder meer aangegeven waar natuur, industrie, woningen, wegen en recreatie staan gepland tot 2015. De man had de brief in het kader van de inspraak rond de plannen naar beide burgemeesters gestuurd. Zijn naam en adres stonden als afzender op de brief.

Burgemeester Kuiper kan zich voorstellen dat de man geïrriteerd is over de plannen. ,,Als je ergens mooi woont en er staat een weg over je boerderij gepland, roept dat emoties op.'' De verdachte zou inmiddels tegenover de politie hebben verklaard spijt te hebben van de brief.