Stamppot vitamine C

In gedachten hoor ik de jonge lezers al zuchten. Een snelrecept met aardappels! Aardappels moeten geschild. En dat wordt als rampzalig tijdrovend beschouwt. Vandaar dat er in de supermarkten steeds meer zakken en bakken vol voorbewerkte en bewerkte aardappels in allerlei vormen klaar liggen die zo de pan in kunnen. Maar er gaat niets boven een verse onbewerkte aardappel, die trouwens niet eens altijd geschild hoeft te worden. Wel voor deze stamppot die geschikt is om bij bijvoorbeeld een stevige, vette gezonde vis, bijvoorbeeld makreel, te eten.

Bereiding: Snijd de gepelde uien in ringen. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de uiringen in ongeveer 10 minuten zacht en glazig. Voeg halverwege de baktijd de knoflook uit de knijper toe. Snijd de geschilde aardappels in blokjes. Kook deze blokjes in 10-15 minuten in iets gezouten water gaar. Giet de aardappelblokjes af en stoom ze droog. Zet de pan met blokjes op een warmhoudplaatje op een middelmatig vuur, zodat de stamppot ook na alle koude toevoegingen warm is. Stamp de blokjes fijn met een stamper. Roer het sinaasappelsap, het citroensap, de sinaasappelschilletjes en de olijven door de puree. Breng de stamppot op smaak met zout en royaal versgemalen peper. Roer ten slotte de peterselie erdoor.

Nodig: 750 g aardappels (kruimige soort, oftewel afkokers)

2 rode uien

200 ml versgeperst sinaasappelsap

2 theel. geraspte sinaasappelschil

2 eetl. citroensap

2 tenen knoflook

10 groene olijven zonder pit

2 eetl. olijfolie

zout en versgemalen peper

2 eetl. fijngehakte platte peterselie

Morgen: risottosoep

    • Anne Scheepmaker