Recordaantal leden zegt op bij ANWB

Bij de ANWB, de grootste vereniging van Nederland, heeft in 2004 een recordaantal van 299.000 leden opgezegd. ,,De ANWB is in zwaar weer terechtgekomen. Echt zwaar weer'', zei directeur G. van Woerkom.

Hij zei dat gisteren in zijn nieuwjaarsboodschap tegen zijn medewerkers.

De opzeggingen werden gecompenseerd door 185.000 nieuwe `gewone' leden en door de aanmelding van 332.000 `partnerleden', een nieuwe categorie die afgelopen jaar is ingevoerd. Daardoor steeg het totaal aantal leden met 218.000 tot 4.078.000 leden.

De vereniging, die de belangen behartigt van automobilisten, reizigers en toeristen, raakte afgelopen jaar veel leden kwijt doordat ze overleden of emigreerden, of door hun hoge leeftijd geen auto meer rijden en daarom opzeggen. Ook stapten 65.000 leden over naar de nieuwe concurrent op het gebied van pechhulp, Route Mobiel.

Het is voor het eerst sinds de oprichting in 1883 dat de vereniging zo'n groot aantal leden kwijtraakt. Alleen in 1983 verloor de vereniging al eens 45.000 leden, door de economische recessie. Ook nu speelt de recessie waarschijnlijk een rol bij het ledenverlies. Van de helft van het aantal opzeggers weet de organisatie niet waarom zij hun lidmaatschap hebben opgezegd.

Het verlies van duizenden leden wordt dit jaar gecompenseerd door een grote instroom van 332.000 partners van reeds bestaande leden. Deze nieuwe leden betalen de ANWB niet het volledige contributiegeld. Het kost hun slechts 4,50 euro, terwijl een normaal lid 16,50 euro per jaar betaalt.

De ANWB houdt er rekening mee dat het aantal leden in 2005 zal dalen. Oorzaken zijn de slechte economische situatie, toegenomen concurrentie in de sector en de beperkte mogelijkheden om verder te groeien. Daarbij zal het eventuele ledenverlies dit jaar waarschijnlijk minder eenvoudig gecompenseerd kunnen worden met een grote instroom van nieuwe partnerleden.

De ANWB behaalde in 2003 een omzet van 708 miljoen euro – een stijging van 11 procent ten opzichte van een jaar eerder – en maakte een winst van 24 miljoen euro.