Nigeriaanse blokkade tegen Shell opgeheven

De Koninklijke/Shell Groep heeft een einde gemaakt aan een geschil met Nigeriaanse demonstranten die de afgelopen maand productiefaciliteiten blokkeerden. Shell kan nu de dagelijkse productie van 100.000 vaten olie opnieuw starten.

De ongewapende demonstranten begonnen de blokkade begin december waardoor zowel Shell als het Amerikaanse ChevronTexaco werd gedwongen de productie van deze installaties stil te leggen. Het dispuut met de inwoners van het vissersdorpje Kula ging over arbeidsplaatsen en de ontwikkeling van het gebied.

Vorige week werd de blokkade bij ChevronTexaco opgeheven nadat het concern geld had toegezegd voor de aanleg van wegen. Chevron had de productie van 20.000 vaten moeten stilleggen. Het is onduidelijk of Shell een toezegging heeft gedaan.

Er zijn regelmatig conflicten in Nigeria, waar Shell in samenwerking met de overheid een groot gedeelte van de olie oppompt. Energieconcerns hebben te maken met ontvoeringen van medewerkers, blokkades en sabotage, veelal uitgevoerd door de lokale bevolking die een groter aandeel wil in de olieopbrengsten.