Moslims cremeren hindoes

In Cuddalore in Tamil Nadu heeft de hulpverlening religies samengebracht. Moslims ontfermden zich over 15.000 hindoes en christenen.

Mohamed Yunoos zag die ochtend dat een groot aantal opgewonden jongens zich hadden verzameld voor de moskee. Het was minuten nadat de tsunami op de bewuste zondag had toegeslagen. ,,De jongens vertelden hoe de zee de visserdorpjes had overvallen. Wij zijn meteen in actie gekomen'', zegt Yunoos, voorzitter van de United Islamic Jamaath, een moslimorganisatie. Hij zit in zijn kantoortje, tegenover de Jamia moskee in Parangipettai, dat onder het Cuddalore-district valt.

De slachtoffers van de tsunami waren hindoes en christenen, hun hulpverleners voornamelijk moslims. In Cuddalore zijn moslims slechts een kleine minderheid, maar waren ze uiteindelijk de grote aanjagers van een enorme hulpverleningsactie voor de aangeslagen visserkolonies. ,,Dit doe je niet om politieke redenen, of om goede sier te maken, zoiets moet je gewoon doen'', zegt Yunoos.

En zo gebeurde het ondenkbare, moslims die dode hindoes cremeerden en christenen begroeven. Zelfs een kruis van bamboe ontbrak niet op de begraafplaats waar de christenen lagen. ,,We wilden de slachtoffers, in zo verre dat mogelijk was, een waardige dood geven'', zegt Yunoos. ,,Er zijn hier honderden doden gevallen.'' Zelf is de moslimgemeenschap niet geraakt: er zijn bijna geen moslims die visser zijn van beroep. ,,Wij leven niet direct aan zee. Moslims hier hebben winkels of zitten in de handel.''

Binnen een half uur had Yunoos op 26 december zijn mannen opgetrommeld. Met trucks, busjes, fietsen en motoren zijn ze naar het strand gegaan, om slachtoffers op te halen en naar het ziekenhuis te brengen. ,,Er waren veel gewonden, oude mannen, vrouwen en kinderen. We hebben ze zo snel als we konden vervoerd naar het ziekenhuis.''

Tegen het middaguur had de Jamaath-organisatie al haar eerste noodkamp opgezet in een school. ,,Aanvankelijk waren er een paar duizend volwassenen, en enkele honderden kinderen en baby's. We hebben melk voor de baby's en eten voor de ouderen geregeld.''

De eerste vier dagen betaalde de organisatie van Yunoos de actie uit eigen zak. ,,We hebben collectes gehouden en ontvingen geld uit het buitenland. Veel mensen uit onze gemeenschap hebben familieleden die in Singapore en de Golfstaten werken. Zij hebben geld opgestuurd.''

In korte tijd had de Jamaath-organisatie vier kampen ingericht. En ook in de moskee was plaatsgemaakt voor een paar honderd hindoes die alles hadden verloren. ,,Daarnaast zijn wij naar dorpen gegaan, waar mensen waren achtergebleven bij hun huizen.''

Met vijfhonderd vrijwilligers heeft Yunoos vervolgens ruim een week lang voor 15.000 slachtoffers gezorgd. Ze kookten drie keer per dag, in de kampen en in de dorpen. ,,Op een gegeven moment hebben we van hulporganisaties rijst en andere voedingsmiddelen gekregen om ons werk voort te kunnen zetten.''

Een visser die in een van de kampen verbleef, is zeer te spreken over de manier waarop hij is opgevangen. ,,Wij zullen de moslims eeuwig dankbaar zijn. We hadden anders geen dak boven ons hoofd gehad. We hopen nu dat de regering met geld komt zodat we netten en boten kunnen kopen, en weer een bestaan kunnen opbouwen.''

Pas sinds gisteren heeft de overheid de hulpverlening in Parangipettai uit handen genomen van de Jamaath-organisatie. Yunoos: ,,De meeste mensen zijn terug gegaan naar wat over is van hun huizen. Sommigen hebben familie waar bij ze kunnen logeren. Een deel zit nog in kampen.''

Inmiddels is in dit gebied de hulpverlening goed op gang gekomen. De wegen zijn schoongeveegd. Transport is weer mogelijk. Langs de kust rijden jeeps en vrachtwagens van hulpverleners en particulieren. Bedrijven uit het hele land hebben trucks gestuurd met goederen. In elk dorpje zijn militairen gestationeerd om de orde te bewaken. Watertanks van Unicef hebben hun plek gevonden in de kapotte woonwijken.

Op vele plaatsen zijn lange rijen vrouwen zichtbaar. Ze duwen, ze trekken. Ze wachten tot er voedsel, dekens, gasbranders, handdoeken en zeep worden uitgedeeld door hulpverleners. Op sommige plekken liggen hopen kleren, gedumpt door particulieren, tevergeefs te wachten op een nieuwe eigenaar.

In Devanampattinam, eveneens een vissersnederzetting, de grootste in het Cuddalore-district, is de wederopbouw goed zichtbaar. Nieuwe rieten huizen worden opgetrokken uit de grond. Een ziekenhuisbusje is aanwezig voor eerste hulp. De politie en brandweer delen voedsel uit en een hulporganisatie komt met water aanzetten.

,,We hadden het hier vrij snel onder controle'', zegt Ashok Kumar, arts van het lokale ziekenhuis. ,,Er was een goede coördinatie en samenwerking tussen de gemeente en de hulporganisaties. Dan is het ineens een stuk makkelijker om effectief hulp te verlenen.''

    • Philip de Wit