Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Rampen

Hulp Azië

Gewonden in Thailand In Thaise ziekenhuizen liggen zestien Nederlandse gewonden. In ziekenhuizen in Bangkok liggen elf Nederlanders en op Phuket verblijven er nog vijf.

Weeskinderen Bij de organisatie Wereldkinderen in Den Haag is de afgelopen dagen slechts een handvol telefoontjes binnengekomen die gaan over weeskinderen in de getroffen gebieden in Azië.

Hulpgoederen Een vliegtuig met zo'n veertig ton hulpgoederen is gisteren in opdracht van Artsen zonder Grenzen (AzG) van Maastricht vertrokken naar Noord-Sumatra. Het toestel brengt dekens, medicijnen en terreinwagens. Ook vlogen hulpverleners en twee verslaggevers mee.

Orthopeden Orthopedisch artsen van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging vertrekken morgen naar Banda Atjeh om hulp te bieden. Ze maken deel uit van een groter artsenteam dat onderzoekt welke hulp de komende maanden in het rampgebied nodig is.

Luchtverkeersleiders Nederland stuurt mogelijk luchtverkeersleiders naar Indonesië om te helpen het momenteel zeer drukke luchtverkeer boven Sumatra in goede banen te leiden. De Verenigde Naties hebben Nederland daarom verzocht. Het ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoekt de mogelijkheden om aan het verzoek te voldoen.

Kinderdorpen SOS-Kinderdorpen heeft in Zuid-India zestien noodhulpkampen ingericht. De organisatie wil zo honderden jonge slachtoffers van de zeebeving directe hulp bieden.

RIT De teams die op het Thaise eiland Phuket zijn ingezet om de slachtoffers van de tsunami te identificeren, werken sinds gisteren in ploegendiensten. ,,Er wordt gewerkt van 's ochtends zes uur tot 's avonds tien uur'', aldus teamleider Pieter Wiersinga van het Rampen Identificatie Team (RIT) woensdag.

Geld voor Azië

Geld storten Mensen die hebben gecollecteerd voor de slachtoffers van de zeebeving in Azië, kunnen dat geld bij diverse banken zonder kosten storten op giro 555.

Benzinepompen De belangenvereniging BETA roept alle tankstationondernemers én benzinemaatschappijen op om donderdag per verkochte liter benzine een cent te doneren.

Donatie salaris Alle Poolse medewerkers van een Limburgs uitzendbureau doneren 5 procent van hun weeksalaris aan giro 555.

Boksen In de Thaise variant van het kickboksen, het Muay Thai, zal op 5 februari in Amsterdam-Noord een benefietgala worden gehouden. Aan het gala doen clubs uit heel Nederland mee.

Concert Trijntje Oosterhuis, Acda en de Munnik, Dinand Woesthoff, Bløf, Xander de Buisonjé, Do en Birgit Lewis treden morgen op tijdens een benefietconcert in Amsterdam.

Voetbalclubs Ajax, Feyenoord en PSV maken samen 150.000 euro over op giro 555. De helft van het geld komt uit de zak van de spelers. ADO Den Haag en Stormvogels/Telstar besloten de opbrengst van het vriendschappelijke duel van morgen eveneens aan 555 over te maken. Roda JC en TOP Oss, die zondag tegen elkaar oefenen, volgen dat voorbeeld.

Friesland Kamerleden, Statenleden, burgemeesters, journalisten en studenten uit Friesland bellen de hele dag vanuit het provinciehuis in Leeuwarden naar bedrijven. Die krijgen het verzoek om geld te storten op giro 555.

Fitnesscentra Ruim 800 fitnesscentra organiseren vanaf morgen speciale activiteiten om geld in te zamelen.

Provincies De provincies Gelderland en Overijssel trekken beide 1 miljoen euro uit voor de hulpverlening in Azië.