Gemor in Irak over toelage

Nederlandse militairen in Irak zijn ontevreden over de extra toelage die ze krijgen tijdens hun uitzending. Dat heeft een woordvoerder van de Koninklijke Landmacht bevestigd.

Nederlandse militairen op missie in het buitenland krijgen uitbetaald volgens regeling Vredesvoorzieningen en Humanitaire Operaties (VVHO). De regeling voorziet in een dagelijkse, belaste toelage van 39,76 euro voor overwerk en de zogeheten `VN-toelage'. Dit bedrag (dat voor de missie in Irak niet wordt opgebracht door de Verenigde Naties maar door Nederland zelf) is een onbelaste toelage van 27 dollar. Het bedrag wordt in dollars uitgekeerd, omdat die munteenheid het meest gangbaar is in het merendeel van de inzetgebieden en om ervoor te zorgen dat het bedrag voor de militairen van alle landen gelijk is.

Het geld is bedoeld om de extra onkosten te vergoeden die militairen hebben tijdens hun uitzending, zoals bijvoorbeeld voor consumpties in de kantine, om te internetten of om naar huis te bellen. Vanwege de lage dollarkoers en omdat de Nederlandse militairen op hun eigen bases in euro's moeten afrekenen, is dat bedrag te laag, zo vinden de manschappen in Irak.

De onvrede van het personeel is tijdens het kerstbezoek van landmachtbevelhebber Marcel Urlings aan de orde gekomen, zegt een woordvoerder van de landmacht. De bevelhebber heeft daarop besloten ,,te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn'' om het koersverschil bij te passen.

De militaire vakbond AFMP/FNV wil de uitzendtoelagen aan de orde stellen bij de onderhandelingen over de arbeidsvoorwaarden voor militairen, die deze maand starten. Volgens AFMP-voorzitter Wim van den Burg lopen de ,,emoties'' bij de Nederlandse militairen in Irak over de kwestie ,,hoog op''. Van den Burg vindt dat terecht. ,,Ik krijg brieven uit Camp Smitty in Irak waarin mij keurig wordt voorgerekend dat je beter een week op oefening kan zijn in Nederland dan op missie in Irak.''