Chip `ziet' voetbal over doellijn gaan

De wereldvoetvalbond (FIFA) gaat binnenkort een test doen met een bal waarin een microchip zit die moet registreren of de doellijn is gepasseerd. Elektronische waarneming kan een hulpmiddel zijn bij de arbitrage.

De chip is ontwikkeld door Adidas en zal worden getest op 26 februari, in het Millennium Stadium in Cardiff. Dat is een dag voordat daar de finale van de Engelse League Cup wordt gespeeld. Als de test naar tevredenheid verloopt, maakt de chip mogelijk zijn officiële debuut in die finale. Dat heeft een woordvoerder van de FIFA vandaag bekendgemaakt.

Gisteren nog riep Martin Jol na afloop van de wedstrijd tegen Manchester United (0-0) publiekelijk de hulp in van de techniek bij de beoordeling van spelsituaties. Hij kreeg daarbij steun van collega Alex Ferguson. De Nederlandse trainer van Tottenham Hotspur voelde zich zwaar benadeeld door een scheidsrechterlijke blunder. United-doelman Roy Carroll kreeg in de laatste minuut een inzet van Spurs-middenvelder Mendes niet onder controle. Hij liet de bal vallen en haalde die vervolgens van een meter achter de doellijn terug. Het spel ging gewoon door. ,,Dat kan ik nog wel begrijpen'', zei Jol over dat besluit van de spelleiders, ,,maar het is natuurlijk een aanfluiting dat dit bij een voetbalwedstrijd in 2005 kan gebeuren. Er is zoveel technologie beschikbaar die dit kan voorkomen. Het wordt tijd dat we die eens gaan gebruiken.''

Het was opmerkelijk dat manager Ferguson van Manchester United Jol bijviel. Ook hij vindt dat video-apparatuur maar moet gaan helpen bij cruciale beslissingen. ,,Dit incident pleit daar weer eens voor. Je kunt de arbiter en zijn assistent hiervoor niet de schuld geven. Het had er alle schijn van dat die bal over de doellijn was, maar helemaal zeker was ik ook niet. Ik ben altijd tegen bestudering van videobeelden geweest omdat het te lang zou gaan duren. Maar ik denk nu dat zo'n beoordeling binnen dertig seconden kan. Zolang doen ze er meestal ook over om een doeltrap te nemen.''

Doelman Gabor Babos krijgt een herkansing bij Feyenoord. ,,In principe is hij weer mijn nummer één'', liet coach Ruud Gullit gisteren weten na de eerste training in het nieuwe jaar. Babos raakte eind november zijn basisplaats bij de voetbalclub uit Rotterdam kwijt aan de 37-jarige reservedoelman Patrick Lodewijks. De laatste kon in de moeizame decembermaand, waarin Feyenoord veel punten en krediet verspeelde, echter evenmin overtuigen. ,,Babos krijgt van mij nu het voordeel van de twijfel'', lichtte Gullit toe. ,,Hij begint weer op nul. Ik denk dat het maandje rust hem goed heeft gedaan. Na een paar ongelukkige momenten kreeg hij het vorig jaar moeilijk bij ons. Pers en publiek gingen aan hem twijfelen. Nu is het tijd om hem weer vertrouwen te geven. Hij heeft zich in zijn reserverol als een prof gedragen.''